Door op jongere leeftijd aan sport te doen verbeteren mensen de sterkte van hun botten. Het effect hiervan op latere leeftijd is gunstiger dan gedacht, zo blijkt uit een studie van Amerikaanse en Australische onderzoekers, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat meldt Gezondheidsnet.
Aan het onderzoek werkten 103 professionele honkballers mee. Het bot in hun werparm bleek tot twee keer zo sterk te zijn als het bot in hun andere bovenarm. Hierbij werd gekeken naar de botdichtheid en de grootte van het bot.
Sommige honkballers bleven ook na hun sportcarrière nog veel bewegen, anderen niet. Bij degenen die stopten met sporten, bleek de botmassa in de werparm af te nemen tot ongeveer hetzelfde niveau als het bot in hun andere arm. Ook de omvang van het bot nam af tot gemiddeld 56 procent van het oorspronkelijke formaat, waarbij het bot in de werparm wel iets groter bleef dan in hun andere arm.
Bij proefpersonen die hun armen bleven gebruiken bleef de botdichtheid langer hoog. Tegen de tijd dat zij senioren waren, hadden ze nog zo’n 50 procent over van de extra botsterkte die ze tijdens hun sportcarrière hadden ontwikkeld. De resultaten van het onderzoek suggereren dat beweging tijdens de jeugd nog belangrijker blijkt dan al werd gedacht. Botbreuken komen vaak voor bij ouderen. Mensen die op jongere leeftijd voldoende bewegen, verkleinen hiermee hun risico op broze botten.
© Nationale Zorggids