Drentse jongeren, volwassenen en ouderen kampen in stijgende mate met overgewicht. Drenthe kent naar verhouding meer overgewicht dan andere provincies. Uit onderzoek van de GGD Drenthe blijkt dat 60 procent van Drentse volwassen overgewicht heeft. Daarnaast is er bij volwassenen en ouderen een verschuiving gaande van matig overgewicht naar obesitas (ernstig overgewicht). Dit meldt GGD Drenthe.
NZG
Drenthe blijft kampen met overgewicht
-Het nieuwe themarapport 'Overgewicht en Obesitas in Drenthe' is samengesteld met gegevens van de Jeugdgezondheidszorg en met de uitkomsten van grootschalige GGD-onderzoeken onder jongeren, volwassenen en ouderen. Er wordt gesuggereerd dat op andere plekken in het land de epidemie van overgewicht over het hoogtepunt heen is zo meldt GGD Drenthe, maar in Drenthe komt het probleem in stijgende mate onder alle leeftijdsgroepen voor.
Overgewicht is een gezondheidsprobleem. Uit het rapport blijkt dat Drentse kinderen die al op jonge leeftijd overgewicht hebben problemen ervaren in de omgang met leeftijdsgenoten. Met name obesitas-jongeren worden relatief vaak gepest en hebben een verhoogd risico op psychosociale problemen. Volwassenen en ouderen die aan obesitas lijden hebben een beduidend slechtere gezondheid. Zij rapporteren eenzaamheid, functionele beperkingen, chronische aandoeningen en slechte contacten met zorgverleners. Obese volwassenen zijn daarnaast twee maal zo vaak arbeidsongeschikt als niet-obese volwassenen.
Een duidelijke verslechtering van leefstijl is waarneembaar onder adolescenten, zo meldt het rapport. VMBO scholieren hebben hierbij een slechtere leefstijl en kampen met meer overgewicht problemen dan HAVO- en VWO-scholieren. Daarnaast heeft 60 procent van de volwassenen overgewicht of obesitas, waarbij een lage opleiding of inkomen en het rondkomen met alleen AOW de kans zeer vergroot dat iemand te zwaarlijvig wordt. De Gemeente Drenthe wil met name door preventie het probleem te lijf gaan.
© Nationale Zorggids