Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - De huishoudelijke thuiszorg is het slechtst geregeld in Tilburg, Emmen en Almere. Dat concludeert Abvakabo FNV vrijdag op basis van onderzoek onder de vijftig grootste gemeenten. Alle gemeenten hanteren volgens FNV een ander beleid, waardoor hun zorg verschilt. Zo is bijvoorbeeld sprake van forse prijsverschillen. Hilversum, Groningen en Den Haag scoren het best.

Reden voor het onderzoek is de groeiende zorg van de vakbond dat gemeenten te veel taken op hun bord krijgen bij de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die moet ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Veel zorg wordt dan overgeheveld naar de gemeenten.

De vakbond vroeg de vijftig gemeenten hoe hun thuiszorg geregeld is en zette de inkoopprijs van zorg van elke gemeente op een rijtje. Pas vanaf een prijs vanaf 24,50 euro kan een normaal salaris voor een zorgmedewerker worden gegarandeerd, stelt de vakbond. In Emmen was dat tarief 15,85, terwijl Utrecht, Ede en Venlo boven de 23 euro zitten.

Ook verschillen gemeenten van mening over of een zorgmedewerker aan de bel moet trekken als hij of zij ziet dat het niet goed gaat met de cliënt. Vaak maakt een actieve signalerende rol het verschil tussen vereenzaming en een menswaardig bestaan, zegt de FNV. Amsterdam heeft die signalerende rol niet vastgelegd, net als Tilburg, Vlaardingen, Schiedam en Dordrecht.

Opvallend is dat veel gemeenten vinden dat zorgvragers eerst op zoek moeten naar een vrijwilliger voordat ze de thuiszorg inschakelen, stelt de vakbond. 37 gemeenten waren het daar mee eens en zeven gemeenten zeiden nee. Zo wilden Rotterdam en Deventer langdurig werklozen inzetten om zorg te verlenen, iets wat op veel verzet kan rekenen van de vakbond.

Verder hekelt de vakbond het gebrek aan controle op bestuurders en directeurs van zorgaanbieders. Zo is bij 'maar' zes gemeenten opgenomen dat bestuurders minder dan de balkenendenorm mogen verdienen: Hilversum, Den Haag, Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam en Heerlen. Dat moet veranderen, vindt de bond.