Zorgorganisatie SVRZ en het Zeeuws Museum hebben samen het pilotproject Huis van Herinnering opgezet. Het project is gericht op het verzamelen van kennis bij ouderen over het Zeeuwse verleden, waarbij gebruik wordt gemaakt van voorwerpen uit de museumcollectie. Dat meldt SVRZ.
Ouderen die afkomstig zijn uit een van de zorgcentra van SVRZ worden in het museum bevraagd over hun verleden. De begeleiding wordt veelal verzorgd door jongeren. Op deze wijze ontstaat een uitwisseling van informatie en verbinding tussen generaties. Als de gesprekken nieuwe kennis of onbekende verhalen opleveren over de collectie worden deze vastgelegd op film en toegankelijk gemaakt voor het publiek via de mediatheek van het museum en sociale media. SVRZ en het Zeeuws Museum streven naar een zeer persoonlijk programma, waarbij de oudere Zeeuw aangesproken wordt op zijn kennis van vroeger en alle ruimte krijgt verhalen te vertellen en herinneringen tot leven te brengen.
Hoewel er herinneringen opgehaald worden, richt het project Huis van Herinnering zich niet specifiek op cliënten met Alzheimer. Het Zeeuws Museum focust zich in de eerste plaats op de inhoud van de verhalen. Het bijkomende effect van reminiscentie is positief, maar geen doel op zich. Door het meebrengen van voorwerpen uit de museumcollectie naar het zorgcentrum wordt het geheugen van de bewoners geactiveerd en vertellen ze elkaar verhalen over vroeger.
Ook brengen de ouderen een bezoek aan het museum, waar ze gekoppeld worden aan jongeren met wie ze door het museum gaan. Hierdoor moet een gesprek ontstaan tussen generaties over vroeger en nu. Van een aantal geselecteerde verhalen zal het museum een videoverslag maken dat beschikbaar komt voor het publiek. Het eerstvolgende bezoek van de ouderen aan het Zeeuws Museum vindt plaats op dinsdag 12 november 2013. Leerlingen van het Zwin College uit Oostburg begeleiden de ouderen door het museum.
Het project biedt ook ruimte voor de mantelzorgers om als begeleider deel te nemen aan het programma. SVRZ en het Zeeuws Museum hopen met het project te kunnen zorgen voor een zorgeloze middag, als bijdrage aan het vergroten van het gevoel van eigenwaarde van ouderen en het versterken van de relatie tussen hen en hun (mantel)zorgers.
© Nationale Zorggids