(Novum) - De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen vindt zijn handelen bij het vaststellen van multiple sclerose bij een van zijn patiënten niet ongewoon. Dat heeft hij vrijdag gezegd bij de behandeling van de tuchtzaak die tegen hem loopt. Dat een ruggenprik bij de vrouw misging vindt hij 'afschuwelijk', maar hij zou ook nu die prik weer geven.
De vrouw, die na de zogeheten lumbaalpunctie last kreeg van haar been en nu in een rolstoel zit, vertelde dat ze zich tot Jansens patiënt gebombardeerd voelde toen ze een keer haar vader vergezelde, die al langer bij de neuroloog in behandeling was. Ze had op dat moment last van een migraineaanval. "Ik ben op haar klachten ingesprongen. Ik heb in alle goedheid willen optreden", aldus Jansen, die de vrouw op haar dossier als 'dochter van' aanduidde.
Na een mri-scan die kort daarna werd afgenomen vertelde Jansen de vrouw dat ze waarschijnlijk MS had, waarvoor ze ook medicijnen kreeg. Jansen bleef bij die diagnose, ook toen collega's daar later vraagtekens bij plaatsten. Pas jaren nadat Jansen in 2003 de laan uit vloog bij het Medisch Spectrum Twente werd vastgesteld dat de vrouw niet aan de ziekte lijdt.
Ook de gebrekkige dossiervorming die Jansen wordt verweten, verdedigt hij. "Ik had een gigantisch goed geheugen. Dossiervorming hoeft niet te blijken uit je eigen hanenpoten." Uit verwijsbrieven die hij dicteerde zou blijken dat hij zijn zaken wel degelijk op orde had. In het geval van deze patiënte zou het dossier bovendien 'niet totaal onbegrijpelijk' zijn geweest. Dat is volgens Jansens raadsman Frank van Gaal een vriendelijker kwalificatie dan in sommige andere gevallen.
Van Gaal bracht eerder in dat hij de tuchtzaak - die eind januari dit jaar werd ingediend - rijkelijk laat vindt. Volgens hem moeten de klachten van de vijf oud-patiënten voor een groot deel niet-ontvankelijk worden verklaard, omdat ze betrekking hebben op het optreden van Jansen voor januari 2003. De verjaringstermijn bedraagt tien jaar.
Jansens advocaat bracht ten slotte in dat kritiek van deskundigen over diens handelen wijsheid achteraf is. De kennis van nu mag niet worden toegepast op toen.
In de tuchtzaak die vrijdag dient staan de zaken van vijf patiënten van Jansen centraal. Letselschade-expert Yme Drost, die de zaak namens hen aanspande, eist daarin dat Jansen zich nooit meer mag inschrijven als arts. Tijdens de tuchtzaak gaat het om de kwaliteit van gezondheidszorg.
Of Jansen ook juridisch strafbaar is, moet vanaf maandag blijken in de strafzaak die in Almelo dient. Het gaat daar om negen zaken uit een totaal van ongeveer veertig patiënten die naar justitie stapte. Jansen wordt verdacht van het stellen van verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, het stelen en vervalsen van receptenbriefjes en voor de verduistering van 88 duizend euro.