ANTWERPEN - Slaappillen werken niet alleen longinfecties in de hand, maar kunnen ook een te zware belasting zijn voor het hart. Daarvoor waarschuwt pneumoloog Wilfried de Backer van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen op de website maguza.be.
Uit onderzoek van de universiteit van Nottingham onder vijfduizend patiënten blijkt dat het gebruik van slaapmiddelen het risico op een longontsteking verhoogt met maar liefst 90 procent.
“Tijdens de slaap verminderen de reflexen van onze bovenste luchtwegen sowieso”, legt De Backer uit. “Slaappillen verzwakken die reflexen nog meer.” Dat zorg ervoor dat er meer bacteriën en speeksel vanuit de keel in de luchtwegen terecht komt. Doordat tijdens een diepe slaap tevens de ademspieren minder actief zijn en er geen hoestreflex meer is, gedijen de bacteriën extra goed.
De Antwerpse professor benadrukt overigens dat slaappillen ook het hart teveel kunnen belasten. Vooral ouderen moeten voorzichtig zijn met het gebruik ervan, omdat de medicatie ook de ademhalingsreflex onderdrukt en er zo minder zuurstof in het bloed komt. “Zeker als ze al een hersenbloeding of -infarct hebben doorgemaakt. Vandaar dat we ook op intensieve zorgen [intensive care] voorzichtig omspringen met slaapmiddelen”, aldus De Backer.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz