Vrijspraak voor vader die baby hard door elkaar schudde

Een 39-jarige vader uit Dronten is vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn destijds twee maanden oude zoontje. Hij zou het kindje zo hard door elkaar hebben geschud, dat hij met bloedingen in zijn ogen en hersenen in het ziekenhuis belandde. De vader stelde echter dat hij bang was dat zijn zoontje stikte, waardoor hij begon te schudden. Volgens de rechtbank is het duidelijk genoeg dat de vader handelde uit bescherming van zijn kind en niet andersom. Daarom wordt de man vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van 2 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dit meldt de Stentor. 

In oktober 2021 gaf de man zijn kindje een flesje, waarna hij stopte met ademen en slap werd. Uit paniek schudt de vader zijn jonge baby door elkaar en glijdt deze van zijn arm terwijl hij op zijn ruggetje klopt. Eenmaal in het ziekenhuis durfde hij niet te zeggen wat er was gebeurd, maar uiteindelijk vertelt hij artsen toch het hele verhaal. Zijn zoontje is inmiddels 3 jaar oud en verkeert in goede gezondheid.

Liefhebbende en zorgzame vader

Volgens de officier van justitie zou het kindje niet in levensgevaar zijn geweest ten tijde van het schudden. Ook meent het OM dat het schudden dusdanig lang en krachtig was, dat de vader hiermee het risico accepteerde dat zijn baby zou kunnen komen te sterven. Daarom eiste de OvJ twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Maar de rechtbank gaat hier niet in mee, mede omdat de verdacht bekendstaat als liefhebbend en zorgzaam voor zijn kinderen. Ook heeft hij geen psychiatrische aandoeningen. De rechtbank stelt bovendien dat het niet uit te sluiten is dat de baby wél in acuut levensgevaar verkeerde, of dat de vader redenen had kunnen hebben om dit te denken. De moeder zegt daarnaast dat hun kindje de hele dag al afwijkend gedrag vertoonde en last had van voedingsproblemen.

Vader handelde om leven van baby te redden

“De rechtbank gaat ervanuit dat het handelen van de verdachte, hoe schadelijk ook voor zijn zoon, erop was gericht hem weer bij zinnen te brengen en, in de ogen van verdachte, zijn leven te redden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky