Moeder moet 3 jaar de cel in voor poging tot doodslag op 18 dagen oude baby

Een 40-jarige vrouw uit Rheden moet drie jaar de cel in voor poging tot doodslag op haar 18 dagen oude baby in 2018. Ze zou haar kindje tussen de deur hebben gekneld, maar wees tijdens zittingen naar haar 3-jarige dochter als schuldige. Het meisje zou dusdanig groot zijn geweest dat zij de baby kon optillen en op de grond laten vallen. De rechtbank neemt het de vrouw bijzonder kwalijk dat zij de schuld in de schoenen van haar dochter probeert te schuiven en vindt het onvoorstelbaar wreed en gruwelijk wat zij haar baby heeft aangedaan. Dit melden Rechtspraak.nl, de Gelderlander en De Stentor. 

In de eerste achttien dagen van haar leven is het kleine meisje ernstig mishandeld. Alleen door medisch ingrijpen heeft zij haar levensbedreigende letsel overleefd. Deskundigen hebben uitgesloten dat het letsel bij de geboorte is ontstaan of dat het kindje zichzelf letsel heeft toegebracht. Wat er in november 2018 precies is gebeurd is nog altijd niet duidelijk. Wel is bekend dat de vrouw alleen thuis was met haar drie kinderen: het babymeisje, een 3-jarige dochter en 5-jarige zoon.

Diverse letsels

Volgens de vrouw sliep haar zoontje de hele nacht, maar zou haar 3-jarige dochter het letsel wel hebben kunnen toegebracht. Enkele weken geleden verklaarde ze dat ze haar jongste kind zwaargewond op de grond aantrof met haar oudere dochter ernaast. Een driejarige kan zulke ernstige verwondingen helemaal niet aanbrengen, luidde de conclusie van een medisch expert eerder. Ook was dat niet het enige letsel waarmee het meisje in het ziekenhuis belandde. Ze had naast breuken in de schedel en hersenbloedingen ook gebroken benen, een gebroken sleutelbeen en drie gebroken ribbetjes. Haar rechterwang had een brandwond toen zij in het Radboudumc terecht kwam.

Andere kinderen betrokken bij de mishandelingen

De rechtbank stelt vast dat het geweld zozeer gericht was op de dood dat het niet anders kan dat de vrouw het risico op de dood van haar baby bewust aanvaardde. Daarom is zij ook schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Het slachtoffertje is inmiddels zes jaar en kampt waarschijnlijk met permanente hersenschade. Haar broer en zus waar ze destijds mee in huis woonde en nu samen mee in een pleeggezin verblijft, hebben meermalen aan hun pleegouders en jeugdbeschermers verklaard dat hun thuissituatie niet veilig was en dat hun moeder hen betrok bij de mishandelingen van de baby. Met hen gaat het ook niet goed. Ze voelen zich nog altijd onveilig en angstig. Ze hebben gedragsproblemen, huilbuien en woedeaanvallen. Over het mishandelde meisje zegt haar pleegmoeder: “ ’s Nachts durft zij niet te slapen. Ze is erg bang. Bang dat ze wordt doodgemaakt.”

Lagere celstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van 5 jaar en vier maanden. Maar de redelijke termijn voor het opleggen van een straf is met ruim 3,5 jaar overschreden. Zonder deze overschrijding had de rechtbank een celstraf van 4 jaar passend gevonden, maar vanwege de overschrijding krijgt ze 3 jaar cel opgelegd en moet de vrouw haar mishandelde dochter een schadevergoeding van 50.000 euro betalen. Een deel van de vordering is door de rechtbank afgewezen omdat nog niet duidelijk is hoe de letsels van het meisje zich verder ontwikkelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky