Baby’s die bij de geboorte zuurstoftekort hebben gehad, kunnen hierdoor hersenschade oplopen. Dit kan tot levenslange beperkingen leiden. Na een zuurstoftekort behandelen ziekenhuizen baby’s met lichaamskoeling, maar dit voorkomt hersenschade niet volledig. Met een subsidie van de Hersenstichting gaat het MosaKids kinderziekenhuis van het Maastricht UMC+ onderzoeken of de combinatie van koeling met stamceltherapie effectiever is in het voorkomen van hersenschade. Dit meldt Maastricht UMC+.
Hersenschade bij pasgeboren baby’s wordt vooral veroorzaakt door zuurstoftekort rond de geboorte. Door op tijd de juiste hulp te verlenen, kunnen problemen later in het leven voorkomen worden. Koeling alleen blijkt echter niet effectief genoeg, waardoor ongeveer 50 procent van de kinderen levenslang kampt met cognitieve beperkingen, motorische problemen of epilepsie. Stamceltherapie blijkt een positieve werking te hebben op de hersenontwikkeling na zuurstoftekort rond de geboorte. Kinderarts-neonatoloog Reint Jellema gaat binnen een studie in een schapenmodel onderzoeken of het toedienen van stamcellen tegelijk met de koeling moet plaatsvinden of pas erna.
Koeltherapie baby's met zuurstoftekort
In de meeste gevallen is het niet mogelijk om hersenschade door zuurstoftekort helemaal te herstellen, maar passende behandeling kan erger voorkomen. Met lichaamskoeling worden baby’s binnen zes uur na de geboorte drie dagen lang in een koelpakje gelegd dat hun lichaamstemperatuur op 33,5 graden houdt.
“Koeltherapie vertraagt de stofwisseling en voorkomt ophoping van schadelijke stoffen, waardoor verdere herenschade wordt voorkomen.” De combinatie met stamceltherapie moet een effectievere behandeling vormen. Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat dit veilig kan via neusspray. Onderzoek van het MosaKids kinderziekenhuis moet uitwijzen of de gelijktijdige combinatie van koeltherapie en stamceltherapie hersenschade vermindert.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky