Naast het medisch perspectief van de arts, spelen de waarden van ouders een belangrijke rol bij het maken van complexe medische beslissingen tijdens de zwangerschap of vlak erna. Artsen zouden daar rekening mee moeten houden, maar in de praktijk blijkt dit een uitdaging. Dit meldt het Radboudumc.
Baby’s die op de intensive care liggen kunnen als complicatie een hersenbloeding krijgen. IC-artsen komen dan voor een beslissing te staan: is het verstandig om de behandeling voort te zetten of niet? Baby’s en heel jonge kinderen kunnen zelf niet beslissen, dus het perspectief en de waarden van ouders zijn hierin erg belangrijk. Maar deze waarden in kaart krijgen blijkt een uitdaging te zijn. Er is geen gedeelde aanpak en een open discussie is soms erg complex. Ook kunnen artsen sturen door bepaalde voor- en nadelen eenzijdig te benadrukken. Soms is het lastig om hun eigen mening niet te delen.
Ouders actief begeleiden
“Dan voelt de keuze voor ouders misschien niet gelijkwaardig. Artsen mogen zich daar meer bewust van worden. Scholing, hulpmiddelen en meer tijd inruimen voor het gesprek kunnen hierbij helpen”, zegt kinderarts-neonatoloog Rosa Geurtzen van het Radboudumc. Ook kennen ouders hun eigen onderliggende waarden niet altijd even goed. Vooral in heftige situaties is het dan lastig om deze juist dan te moeten ontdekken of bespreken. Het is aan artsen om ouders hier actiever in te begeleiden door de juiste vragen te stellen en empathisch en steunend te zijn, zegt Geurtzen. Daarbij moet het niet uitmaken welke beslissing genomen wordt.
Emotioneel zwaar
Soms kunnen of willen ouders niet meebeslissen omdat de keuze die gemaakt worden natuurlijk emotioneel zeer zwaar zijn. Artsen moeten dan de last van een besluiten durven dragen. “Maar uiteindelijk willen alle ouders dat hun perspectief van hoe ze in het leven staan wordt meegenomen”, stelt de kinderarts-neonatoloog. Artsen moeten die waarden altijd passend meenemen om een zo goed mogelijk besluit te kunnen maken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky