Steeds minder jonge kinderen in de provincie Gelderland krijgen al hun prikjes uit het Rijksvaccinatieprogramma. Vooral in de gemeente Neder-Betuwe zijn relatief veel kinderen niet ingeënt tegen kinderziektes. Een lokale uitbraak van bijvoorbeeld de mazelen of meningokokken kan hier een gevolg van zijn. Dit meldt Omroep Gelderland.
Dit voorjaar kwam een meisje te overlijden aan de gevolgen van mazelen. Door hiertegen te vaccineren kan besmetting bijna volledig worden voorkomen. Als steeds meer kinderen hun prikjes hiertegen niet krijgen, kan een mazelenuitbraak op de loer liggen. De mazelen is zeer besmettelijk – meer dan corona - en kan nog steeds dodelijk zijn.
Vaccinatiegraad Gelderland
Het streven is om een vaccinatiegraad van 90 procent te hebben. Elf gemeenten in de provincie Gelderland halen die doelstelling, maar in Barneveld, Nunspeet, ede of Schepenzeel lukt dat bijvoorbeeld niet. Hier laten veel mensen uit geloofsoverwegingen hun kind niet prikken. De vaccinatiegraad in Neder-Betuwe is met 44,8 procent het laagst van allemaal.
Toch speelt in deze gemeenten niet alleen het geloof een rol, ook zijn steeds meer mensen vaccinatiemoe. Sinds corona wantrouwen meer ouders de overheid en hebben ze zich daarom tegen vaccineren gekeerd. Ook zijn mensen er soms van overtuigd dat bepaalde ziektes niet meer voorkomen. Daarom hebben ze ook geen idee hoe ernstig een ziekte kan zijn. Maar juist door het inenten, komen deze ziektes bijna nooit meer voor.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky