Te vroeg geboren baby’s die meteen na hun geboorte huid-op-huid contact hebben met een ouder, hebben betere sociale vaardigheden. Vaders kunnen hierin een belangrijkere rol spelen dan eerder werd aangenomen, blijkt uit onderzoek van onder meer het Karolinska Instituut. Dit meldt MSN.
Premature baby’s en hun ouders krijgen bijna nooit de kans om meteen huid-op-huid contact te hebben. Artsen en verpleegkundigen leggen ze vrijwel altijd in een couveuse om ze warm te houden en te stabiliseren. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat direct huid-op-huid contact veilig is en de temperatuur van het kindje juist op peil houdt. Maar ook blijkt dat het de sociale ontwikkeling bevordert. Nieuw hierin is de belangrijke rol die vaders toegedicht krijgen.
Belangrijke rol weggelegd voor vader
Eerdere studies stelden de moeder als primaire zorgverlener aan en lieten hen het huid-op-huid contact doen, maar in de studie van het Karolinka Instituut waren het de vaders die het meeste met hun kindje buidelden. “De studie schuift vaders naar voren als een eerder onbenutte bron die echt een belangrijke functie heeft in het hebben van onmiddellijk huid-op-huid contact met hun kind als de moeder niet beschikbaar is.” Vier maanden later zagen de onderzoekers dat baby’s die direct op de borst van de vader of moeder werden gelegd, beter scoorden op communicatie en sociale vaardigheden. Conclusie is dat deze baby’s een beetje socialer én gelukkiger waren.
Eerdere onderzoeken
In 2017 deed ook de universiteit van Singapore onderzoek naar het effect van buidelen op vader en kind. Indiaas onderzoek uit 2023 bewijst dat premature baby's een kleinere kans hebben op overlijden als ze genoeg huid-op-huidcontact hebben met hun ouders. Daarnaast verkleint het het risico op infecties. En ook voldragen baby's profiteren van genoeg buidelmomenten met hun moeders.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky