Week 20: loonsverhoging ggz, beroertes onder jongeren en contactonderzoek
19 mei 2023 om 16:00
2 minuten lezen

Week 20: loonsverhoging ggz, beroertes onder jongeren en contactonderzoek

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer loonsverhoging voor ggz-personeel, beroertes onder jongeren en de minimale invloed van het coronabron- en contactonderzoek tijdens de pandemie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: coronabron- en contactonderzoek had nauwelijks invloed op pandemie

Uit recent onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat het bron- en contactonderzoek geen invloed had op de verspreiding van het coronavirus. Lees in dit artikel waar dat aan lag.

Dinsdag: meer afwijkende medicijnen verstrekt vanwege voorraadtekort

Op veel geneesmiddelen voeren verzekeraars preferentiebeleid, waarbij de verzekeraar per werkzame stof bepaalt welke variant(en) wel en niet worden vergoed. Van de verstrekkingen binnen het preferentiebeleid telde de SFK in 2022 maandelijks gemiddeld 490.000 (12 procent) verstrekkingen die niet-preferent waren.

Woensdag: medewerkers ggz krijgen extra loonsverhoging

Vakbond FNV heeft belangrijke aanvullende afspraken gemaakt met branchevereniging ‘de Nederlandse ggz’ over een extra loonsverhoging voor medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Er komt 10 procent extra loon bovenop de loonsverhogingen die al in de lopende cao zijn afgesproken. Lees hier wat er nog meer is afgesproken.

Donderdag: graspollenpiek in aantocht vanaf volgende week

Het wordt eindelijk warmer en zondag of maandag loopt het kwik voor het eerst dit jaar op tot 25 graden of hoger. De verwachte zomerse temperaturen zullen volgende week ook leiden tot een piek van graspollen. Last van hooikoorts? Dit zijn de exacte pollenverwachtingen.

Vrijdag: na één pil op de spoedeisende hulp door een beroerte

De laatste paar jaren is het aantal beroertes flink toegenomen onder jonge mensen. Uit een langdurig onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc krijgen per jaar 3500 mensen tussen de 18 en 50 een beroerte. Volgens de onderzoekers komt het door overgewicht, ongezond eten, alcoholgebruik en drugs.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15
    • Dossier Corona

    OVV maakt zich zorgen over bezuinigingen op pandemieparaatheid

    18 december 2024 om 13:34