Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben het kabinet geadviseerd om de regels omtrent eiceldonatie te versoepelen. Nederland kampt met een tekort aan eiceldonoren. Door onder meer de doelgroep te vergroten en de vergoeding voor eiceldonatie te verlagen, kan dit tekort worden opgelost, zeggen de wetenschappers. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft dit advies inmiddels doorgestuurd naar de Tweede Kamer en staat achter enkele bevindingen van het UMC Utrecht. Dit melden de Telegraaf en NOS. 

Wensouders die het maar niet lukt om kinderen te krijgen staan in ons land soms jarenlang op de wachtlijst omdat er niet genoeg eiceldonoren zijn. Door minder hoge eisen te stellen aan donatie, kan dit tekort volgens de onderzoekers worden opgelost. Zo raden zij bijvoorbeeld aan om ook eicellen van vrouwen met erfelijke aandoeningen toe te laten. Deze aandoeningen zouden wel een hele kleine impact op het welzijn van het kind moeten hebben, zoals een vernauwde voorhuid of heupafwijking die na de geboorte genezen kan worden.

Meer leeftijdsgroepen toelaten voor donatie

Momenteel mogen vrouwen tussen de 18 en 30 zonder eigen kinderen geen eiceldonor worden. Als deze doelgroep aan de lijst wordt toegevoegd, vergroot het aantal mogelijke eiceldonoren aanzienlijk. Voorwaarde is wel dat zij alleen meedoen nadat zij goed geïnformeerd zijn over de gevolgen. Wie doneert loopt namelijk een zeer klein - en volgens de artsen aanvaardbaar - risico op onvruchtbaarheid. Vrouwen vanaf 35 jaar zouden onder voorwaarden ook moeten kunnen doneren. En omdat wensmoeders tot hun 50ste behandeld mogen worden, zouden ook 50-jarige donoren onder voorwaarden toegelaten moeten worden.

Selectie wensouders

Andersom pleiten de wetenschappers voor strengere regels rondom de selectie van wensouders. Wensouders die nog niet in eerder behandeling hebben ontvangen hebben bijvoorbeeld recht op voorrang. Waar wel meer ruimte voor is in de selectie van wensouders, is de relatiestatus. Homoseksuele en lesbische stellen hebben volgens de onderzoekers ook recht op eiceldonatie, maar worden nu nog afgewezen.

Onkostenvergoeding verlagen

Dan is er tot slot nog de onkostenvergoeding voor vrouwen die willen doneren. De drie Nederlandse eicelbanken geven vrouwen nu vaak tussen de 700 en 900 euro, maar dit bedrag moet lager: minimaal 300 euro, exclusief eventuele kinderopvangkosten en reiskosten. Volgens de Utrechtse artsen doneren dan minder vrouwen die geld nodig hebben en meer vrouwen die willen helpen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids