Normal_baby_vader

Hoewel de Gezondheidsraad twee jaar geleden al adviseerde om alle zwangere vrouwen te vaccineren tegen de kinkhoest, is daar door de overheid nog steeds geen besluit over genomen. Zodoende komen er jaarlijks ongeveer 120 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis te liggen. RTL Nieuws besloot zwangere vrouwen hierover te bevragen en daaruit blijkt dat veel van hen niet weten dat zij zich op dit moment voor ongeveer 40 euro hiertegen kunnen laten inenten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt de kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. De afgelopen 20 jaar komt kinkhoest toch weer vaker voor. Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, heeft de Gezondheidsraad in 2015 een advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Het ministerie van volksgezondheid heeft hierover echter nog geen besluit genomen.

De meeste baby’s die kinkhoest krijgen zijn jonger dan drie maanden. Het komt niet vaak voor dat een baby eraan overlijdt, maar het gebeurt wel eens. Toch belanden er zeker 120 baby’s per jaar in het ziekenhuis, waarvan een deel op de intensive care. “Sommige kinderen houden er restschade aan over, bijvoorbeeld door zuurstoftekort”, zegt kinderarts Carsten Lincke. Het grootste probleem is, ook volgens hem, dat vrouwen niet worden ingelicht over de vaccinatiemogelijkheden tijdens de zwangerschap. Dit komt met name door het uitgestelde besluit van het ministerie van volksgezondheid. Verloskundigen, gynaecologen en huisartsen willen dit afwachten, totdat zij zelf overgaan tot voorlichting van zwangere vrouwen.

Het ministerie heeft inmiddels aan RTL Nieuws laten weten zeer binnenkort een besluit te nemen over een vaccin voor kinkhoest voor zwangere vrouwen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids