Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid richt binnenkort een werkgroep op die zorg moet dragen voor de continuïteit van abortuszorg. Dit doet zij naar aanleiding van de aanhoudende problemen bij CASA klinieken. Vooral vrouwen die een late abortus nodig hebben, komen op een wachtlijst te staan, terwijl daar geen tijd voor is. Dat meldt de Volkskrant. 

Eén van de negen CASA klinieken voert late abortussen uit, maar zit middenin een reorganisatie. Drie andere locaties zijn helemaal gestopt met het uitvoeren van abortussen en twee hebben onvoldoende personeel om goede zorg te kunnen verlenen.

Dit betekent dat patiënten die een late abortus nodig hebben, naar de twee overige gespecialiseerde klinieken in Nederland worden verwezen, wat leidt tot wachtlijsten. Thea Schipper, directeur van Beahuis & Bloemenhoevekliniek is één van de klinieken die kampt met grote drukte. De Bloemenhoeve behandelt normaal gesproken ongeveer vijftien vrouwen per dag, maar dat is nu opgelopen naar twintig vrouwen per dag. Vrouwen die in hun 19e week van de zwangerschap zitten krijgen soms te horen dat ze nog maximaal twee weken moeten wachten. Gevaarlijk, want na 22 weken voeren artsen geen abortus meer uit. Vrouwen zijn bang dat ze pas aan de beurt zijn als ze al 22 weken of langer zwanger zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids