Als er goed en duidelijk gecommuniceerd wordt tijdens de bevalling, kan een traumatische ervaring voorkomen worden. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het UMC Utrecht en het Radboudumc. De onderzoekende gynaecologen ondervroegen hiervoor tweeduizend vrouwen die ooit een traumatische bevalling hebben gehad. Dat meldt de Volkskrant.
Eén tot drie procent van de vrouwen die ooit een traumatische bevalling heeft gehad, krijgt last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Iets wat voorkomen kan worden door goede communicatie. Niet ernstig bloedverlies of het gebruik van een vacuümpomp leidt tot een trauma, maar gebrekkige communicatie, het ervaren van onvoldoende steun of het gebrek aan gevoel van veiligheid wel.
“Goede communicatie klinkt zo makkelijk, toch geeft bijna de helft van de deelnemers aan ons onderzoek aan dat ze vaak niet wisten waarom iets wel of niet werd gedaan”, zegt onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood van het UMC Utrecht. Artsen doen vaak iets ad hoc en zonder overleg omdat zij willen dat moeder en kind gezond zijn en blijven. “Maar je hebt echt wel een paar seconden om te vertellen wat er gaat gebeuren. Desnoods zeg je: er gaan nu heel snel allemaal dingen gebeuren en ik vertel je later rustig waarom, laat het nu maar even over je heenkomen.” Stramrood denkt dat dergelijke communicatie een wezenlijk verschil kan maken in de beleving van de vrouw.
Ook voelen vrouwen vaak tijdens de bevalling dat ze geen controle hebben over de situatie. Iets wat zelfs in een volle kamer met zorgverleners kan leiden tot eenzaamheid. Daarom pleiten de onderzoekers voor meer aandacht hiervoor, evenals voor nazorg. Verloskundigen en artsen zouden vrouwen die op het punt staan om te bevallen keuzes moeten geven. En achteraf zou er meer aandacht moeten zijn voor hoe zij de bevalling ervoeren.
Door: Redactie Nationale Zorggids