Het VUmc helpt op dit moment alleen vrouwen die geen (werkende) baarmoeder hebben of vrouwen bij wie het te gevaarlijk is om zwanger te worden met ivf-draagmoederschap. Homostellen komen hiervoor dus niet in aanmerking en zijn dus genoodzaakt uit te wijken naar het buitenland. Maar daar wil het Amsterdamse ziekenhuis verandering in brengen en gaat bekijken wat er mogelijk is om homostellen te helpen bij het draagmoederschap. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Eenvoudig is het niet. "Het is een vorm van wensgeneeskunde. De cruciale vraag is of we de strikte medische indicatie willen loslaten, want die is er niet bij een homostel”, zegt Roel Schats, hoofd van het ivf-centrum in Amsterdam. Het VUmc is het enige ziekenhuis in Nederland dat ivf-draagmoederschap biedt voor stellen met een kinderwens.
Het traject omvat bijvoorbeeld standaard een psychisch onderzoek. Als het ziekenhuis homostellen gaat begeleiden moet het drie maal het onderzoek uitvoeren, iets wat niet vergoed wordt.
Vanwege de strikte regels omtrent draagmoederschap, zoeken veel mensen met een kinderwens naar mogelijkheden in het buitenland. Maar daar zijn dergelijke trajecten zeer prijzig. De kans is groot dat ze 100.000 euro moeten betalen. Ook als stellen dit kunnen betalen, blijft het een moeilijk proces. Want een kind dat in het buitenland is geboren moet allerlei trajecten doorstaan. Stichting Meer dan Gewenst organiseert daarom regelmatig bijeenkomsten waar homostellen zich kunnen laten informeren over draagmoederschap.
Afgelopen september sprong D66 in de bres voor homostellen met een kinderwens. D66 dat een bepaalde technologie ook beschikbaar komt voor homoparen. Daarvoor is nodig dat de eis vervalt dat beide ouders de biologische ouder zijn. Door deze eis kunnen nu nog alleen heterostellen van de techniek gebruikmaken.
Door: Redactie Nationale Zorggids