Normal_hielprikje_voetje_baby_geboorte

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid kwam in 2015 met het advies om de hielprikscreening uit te breiden met veertien aandoeningen. Ze gaf het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM opdracht om met een uitvoeringstoets de haalbaarheid van implementatie van deze veertien aandoeningen in kaart te brengen. De eerste twee aandoeningen zijn al per 1 januari 2017 toegevoegd aan de hielprikscreening, namelijk alfa- en bèta-thalassemie. Dit meldt RIVM.

De toevoeging van de overige twaalf aandoeningen komen aan de orde in de uitvoeringstoets. Hierin wordt ingegaan op welke wijze het primair proces, de organisatie, het kwaliteitsbeleid, waaronder monitoring en evaluatie, de informatiehuishouding, de communicatie naar professionals en de (aanstaande) ouders, de wijze van implementeren, en de financiering bij de voorgestelde uitbreiding ingericht kan worden.

Per aandoening zal er worden bekeken wat er mogelijk en nodig is om het toe te voegen aan het bestaande screeningsprogramma. De uitvoeringstoets wordt in nauwe samenwerking met relevante partijen opgesteld en zal naar verwachting in mei 2017 worden aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid. De toevoeging van de aandoeningen zal, mocht daar mee worden ingestemd door de toekomstige minister van Volksgezondheid, gefaseerd plaatsvinden over een periode van 2018-2021.

Naast het toevoegen van veertien aandoeningen aan de hielprikkaart, wordt ook onderzocht of deze kaarten niet langer bewaard moeten worden. In februari is door het VUmc een onderzoek gestart in samenwerking met het RIVM met betrekking tot hielprikkaarten. In dit onderzoek wordt de mening van het publiek gevraagd over het (langer) bewaren van hielprikkaarten voor secundair gebruik. Het onderzoek omvat een vragenlijst, diepte interviews en interviews met een focusgroep van jonge (aanstaande) ouders. Doel van het onderzoek is inzicht verkrijgen welk beleid de voorkeur heeft van het publiek en welke factoren deze voorkeur beïnvloeden. Mede op basis van de resultaten van dit onderzoek stelt het RIVM een beleidsadvies op over het bewaren en gebruik van restant hielprikbloed.

Door: Redactie Nationale Zorggids