Artsenfederatie KNMG en de Tweede Kamer zijn tegen verplichte anticonceptie voor kwetsbare vrouwen. Niet alleen gaat het ethisch te ver, ook lijkt het juridisch onhaalbaar. De Rotterdamse CDA-wethouder Hugo de Jonge wil dat er een wettelijke mogelijkheid komt om vrouwen die kampen met bijvoorbeeld een verslaving of psychische problemen te verplichten tot het gebruik van anticonceptie. Dat meldt de Volkskrant.
Gert van Dijk, medisch ethicus bij de KNMG, stelt dat artsen niet tegen de wil van de patiënt in mogen handelen. Dat betekent dat zij ook anticonceptie niet mogen verplichten bij een (wilsbekwame) vrouw die dat niet wil. Bovendien is het juridisch onhaalbaar en in strijd met het Internationale Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Nederland zou dat verdrag dan op moeten zeggen. Maar dat is misschien wel de minst belangrijke factor. Belangrijker is dat ze zich aan de zorg onttrekken”, zegt Van Dijk.
Volgens de artsenfederatie is preventieve zorg veel belangrijker. Door met kwetsbare vrouwen in gesprek te blijven kan anticonceptie op een andere manier onder de aandacht worden gebracht in de psychiatrie en verslavingszorg.
Ook de Tweede Kamer - op de PvdA na - staat niet open voor een discussie over verplichte anticonceptie. Een wettelijke verplichting gaat voor veel partijen te ver. Leden van de VVD en GroenLinks vinden het een ethische kwestie. De overheid mag mensen niet verbieden om zwanger te worden. De Kamer is evenals de KNMG voor meer aandacht voor preventie. Het CDA, de partij van wethouder De Jonge, reageert tevens terughoudend op het idee. Wel heeft het CDA eerder gevraagd om een commissie in te stellen die naar het probleem gaat kijken, echter staat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid daar nog niet voor open.
Door: Redactie Nationale Zorggids