Normal_adoptie_adopteren

In de jaren zestig en zeventig kwamen er zo’n vierhonderd Oostenrijkse adoptiekinderen naar Nederland. Destijds mochten adoptiekinderen vaak niet vertellen waar ze vandaan kwamen. Er heerste nog een gevoel van schaamte. Ook werd er nauwelijks met de kinderen gesproken over de adoptie. Veel van deze geadopteerde kinderen hebben vragen over hun biologische familie. Waaronder Marco Huiskes, hij werd in Oostenrijk geboren maar groeide op in Apeldoorn. Onlangs richtte hij de Oostenrijkse Club op, waar geadopteerde kinderen uit Oostenrijk steun kunnen vinden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Huiskes wil dat de vierhonderd Oostenrijkse kinderen die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland kwamen over hun adoptie kunnen praten. De club moet hierin ondersteuning bieden. Inmiddels heeft de Facebookpagina van Huiskes 47 leden. “Bij mij heeft het lang geduurd voordat ik open was over het land waar ik vandaan kom. Ik wil anderen daarin helpen”, aldus Huiskes tegen RTV Oost.

De Oostenrijkse Club roept iedereen die in de jaren zestig of zeventig uit Oostenrijk is geadopteerd op om contact op te nemen, indien zij behoefte hebben aan contact met lotgenoten. Zij kunnen een e-mail sturen naar oostenrijkseclub@gmail.com of naar de Facebookpagina.

In Nederland worden er zeer weinig kinderen afgestaan voor adoptie. De afgelopen tien jaar ging het gemiddeld om zo’n 26 kinderen per jaar. In 2015 zijn er 304 adoptiekinderen uit het buitenland in Nederlandse adoptiegezinnen geplaatst, het jaar ervoor waren dat er 353, zo blijkt uit cijfers van Stichting Adoptievoorzieningen. De meeste kinderen worden geadopteerd vanuit China. Daarna komt de VS, gevolgd door Zuid-Afrika. Vorig jaar waren 71 van de 304 geadopteerde kinderen 'special needs' kinderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids