Ouders die hun kind zelf in slaap laten huilen, bezorgen hun baby daarmee geen extra stress. Dat concluderen onderzoekers van de Flinders Universiteit van Adelaide, Australië. Er zijn verschillende methodes om een huilende baby in slaap te krijgen, waarvan het laten uithuilen er één is. In het onderzoek werden nog twee andere methodes onderzocht. Dit meldt Nu.nl.
Voor het onderzoek werden 43 baby's gevolgd waarbij de ouders verschillende manieren hadden om het kind in slaap te laten vallen. Een deel van de ouders liet het kind net zo lang huilen tot hij of zij uiteindelijk zelf in slaap viel. Andere ouders besloten om de bedtijd steeds een beetje later te maken, waardoor het kind meer vermoeid was op het moment van slapen gaan. Ook het in slaap wiegen van het kind werd opgenomen in het onderzoek.
Uit de resultaten blijkt dat het voor het kind niet uitmaakte welke methode werd toegepast. Het stresshormoon cortisol werd niet in verhoogde concentraties gevonden bij de kinderen die deelnamen aan het onderzoek. Wanneer Cortisol in verhoogde hoeveelheden wordt waargenomen, kan dit duiden op stress op de lange termijn.
Gemiddeld duurde het vijf minuten voordat een baby zichzelf in slaap had gehuild. Bij het verschuiven van de bedtijd hadden de baby's gemiddeld acht minuten nodig om in slaap te vallen. Wie zijn kind in slaap wiegde, was daar gemiddeld dertien minuten langer mee bezig. Hoewel de uithuilmethode voor de baby geen kwaad kan, zou het voor ouders wel stressvol kunnen zijn. Onderzoekers van de Flinders Universiteit raden ouders dan ook aan om eerst de bedtijd van de baby te verschuiven voordat wordt overgegaan op het uithuilen.
© Nationale Zorggids