Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

Samen met hun kind in bed slapen is iets wat ouders steeds vaker doen. Niet alleen uit praktische overwegingen, maar ook omdat ouders denken dat kinderen zich zo veilig hechten. Dit fenomeen, genaamd attachment parenting of cosleeping, is niet zo veilig als ouders denken. Dat meldt NRC.

In het magazine van de Volkskrant zijn vier nieuwe ouders geïnterviewd over samen slapen met een baby en de risico's op wiegendood. Een van de moeders geloofde dat hormonen ervoor zorgen dat een moeder niet op haar kind rolt tijdens het slapen. Echter zegt kinderarts Adèle Engelberts dat ouders die met een baby jonger dan vier maanden in hetzelfde bed slapen, de kans op wiegendood vergroten. “In de eerste levensmaand vergroot samen slapen de kans op wiegendood negen keer in vergelijking met apart slapen, in de tweede maand vier keer en in de derde maand 1,7 keer”, zegt de kinderarts en bestuurslid van Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Een hormonaal waarschuwingssysteem bij moeders is de arts niet bekend.

Diverse onderzoeken uit de afgelopen decennia geven aan dat roken, vroeggeboorte, oververhitting en slapen op de buik andere risico's zijn op wiegendood. Wel benadrukt Engelberts dat het hier om relatieve risico's gaat. Volgens haar is de absolute kans op wiegendood in Nederland klein. Wiegendood treft in Nederland één op de tienduizend baby's. Dat is in de Verenigde Staten vijf tot tien keer zo vaak. De wiegendoodrichtlijn raadt aan om een kind in de eerste drie maanden van zijn leven niet in het ouderlijk bed te laten slapen. 

©Nationale Zorggids