Het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences concludeert in nieuw onderzoek dat het voeden van moedermelk aan baby's de ontwikkeling van autisme mogelijk kan voorkomen. Oorzaak is het 'knuffelhormoon' oxytocine dat in de borstvoeding zit. Dit meldt Vakblad Vroeg.
NZG
'Borstvoeding stimuleert prosociale neigingen en gaat autisme tegen'
-Onderzoekers van het instituut onderzochten 98 baby's van zeven maanden oud. De groep bestond uit baby's die gedurende de zeven maanden alleen borstvoeding hadden gekregen en uit baby's die zowel borstvoeding als flesvoeding hadden gekregen. Er werd een genetische studie uitgevoerd om vast te stellen of er baby's drager waren van een bepaalde variant van het gen CD38. Dit bleek het geval. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat dit gen het risico op autisme verhoogt. Het gen is ook gelinkt aan lage niveaus van het knuffelhormoon.
Tijdens het onderzoek werden er plaatjes aan de baby's voorgelegd. Doel was zien of de baby's de sociale vaardigheid bezaten om emoties te herkennen. Op de plaatjes stonden gezichten met verschillende gezichtsuitdrukkingen. De baby's die het risico-gen voor autisme droegen vertoonden een hogere voorkeur voor blije gezichten en waren minder gecharmeerd van de boze gezichten wanneer zij gedurende een lange periode borstvoeding hadden gekregen. Kinderen die het gen ook droegen maar die minder lang borstvoeding hadden gekregen, vertoonden deze voorkeur niet. De baby's hebben dus baat bij langere borstvoeding, aldus de onderzoekers. “Onze resultaten suggereren dat borstvoeding prosociale neigingen kan stimuleren bij baby’s met genetische risico’s voor autisme,” aldus onderzoeker Kathleen Krol.
© Nationale Zorggids