Kinderen die te klein of met een te laag gewicht geboren zijn, lopen een verhoogd risico om zwaar overgewicht (obesitas) te ontwikkelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Manon Ernst, dermatoloog in opleiding van het Maastricht UMC+, meldt dit ziekenhuis.
Ernst ontwikkelde een predictiemodel om op vroege leeftijd het risico op overgewicht in te schatten. Opmerkelijk hebben juist kinderen die te klein of met een te laag gewicht geboren zijn, een grotere kans op overgewicht. Ernst verklaart dat kinderen die in de baarmoeder aan minder voeding worden blootgesteld, hun metabolisme veranderen om zich aan te passen aan de omstandigheden van ondervoeding. Deze kinderen zijn minder goed in staat om grote hoeveelheden en energierijk voedsel te verwerken. Waarschijnlijk hebben deze kinderen een voorgeprogrammeerd metabolisme dat zoveel mogelijk energie opslaat. Later kan dit leiden tot obesitas en het metabool syndroom, voorloper van onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.
Het model van Ernst kan goed gebruikt worden in preventieve gezondheidsprogramma's, omdat het de kans op overgewicht weergeeft op het moment dat het kind nog een gezond gewicht heeft. Obesitas kan het beste op jonge leeftijd voorkomen worden, omdat het op latere leeftijd kan leiden tot allerlei ernstige ziektes.
© Nationale Zorggids