Logo_gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft vandaag een advies uitgebracht aan minister Schippers van Volksgezondheid over de hielprik. De raad beveelt aan dat het hielprikbloed op 31 ziektes gecontroleerd gaat worden. Dit betekent dat veertien ziektes worden toegevoegd aan het neonatale screeningsprogramma. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

In Nederland ondergaat elke baby kort na de geboorte een hielprik. Door middel van de prik wordt onderzocht of het kind bepaalde ziektes of afwijkingen heeft. Het hielprikbloed wordt momenteel gecontroleerd op zeventien ziektes. De hielprik is bedoeld om bij pasgeborenen ziekten snel op het spoor te kunnen komen en behandelen. 

De Gezondheidsraad schrijft: "Voor bepaalde ziektes zijn de behandelmogelijkheden de afgelopen jaren sterk verbeterd en ook zijn er ziektes die nu beter dan voorheen kunnen worden opgespoord. De Gezondheidsraad adviseert om veertien nieuwe ziektes aan het neonatale screeningsprogramma toe te voegen. Het gaat vooral om zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziektes. Tijdige medicatie, stamceltransplantatie of aanpassing van het dieet is daarbij van groot belang." Hoewel de raad adviseert het programma uit te breiden, stelt zij ook dat het programma in principe af moet zien van het screenen op niet-behandelbare aandoeningen. "Uitzondering hierop zijn ziektes waarbij screening gezondheidsschade door trage, foutieve of invasieve diagnostiek weet te voorkomen", schrijft de raad. "Daarvoor moet dan wel voldoende wetenschappelijk bewijs bestaan."

Lees hier het gehele rapport van de Gezondheidsraad. Er is nog geen reactie van minister Schippers op het advies. 

© Nationale Zorggids