In Rotterdam is Bureau Frontlijn in februari gestart met een programma waarin (aanstaande) moeders medische, sociale en pedagogische hulp krijgen. 'Moeders van Rotterdam' bestaat uit een team van dertig jonge vrouwen die huisbezoeken afleggen en coaching bieden aan gezinnen op het gebied van wonen, werk, gezondheid en opvoeding. Het programma is een groot succes, zo meldt Nieuwsuur in de uitzending van zondag.
In de achterstandswijken van Rotterdam is er een hoge babysterfte en zijn er veel problemen rondom de geboorte van een kind. Moeders in deze wijken zitten vaak in een stressvolle situatie, wat slecht is voor het ongeboren kind. Door armoede, slechte huisvesting, relatieproblemen en schulden roken veel vrouwen en gebruiken ze alcohol en drugs. Vaak lukt het de vrouwen niet om de problemen alleen op te lossen. De (aanstaande) moeders worden geholpen tot ze zelfredzaam zijn. Dat duurt soms tot het kind 2,5 jaar oud is. Het doel van het project is dat de moeders niet alleen een gezond kind ter wereld brengen, maar ook dat er een veilige hechting is tussen moeder en kind en dat zij in staat is om haar kind goed op te voeden.
Bureau Frontlijn wil met het programma 'Moeders van Rotterdam' de kansen voor kinderen in achterstandswijken vergroten door zwangere vrouwen en jonge moeders te begeleiden. De organisatie is uniek in Nederland, omdat de hulp uitsluitend is bedoeld voor mensen in achterstandswijken. 'We proberen de problemen van de bewoners zo effectief mogelijk op te lossen', zegt Barend Rombout, hoofd van Bureau Frontlijn. Het project startte in februari van dit jaar en is een succes. Binnen een jaar zouden 80 moeders geholpen worden, maar het jaar is nog niet om en inmiddels krijgen al 210 vrouwen begeleiding.
Verloskundigen en gynaecologen van het Erasmus Medisch Centrum sturen die vrouwen door naar Bureau Frontlijn. 'Ik kwam zo ook in aanraking met het team', vertelt een vrouw die in de uitzending van Nieuwsuur aan het woord komt. Ze is hoogzwanger en heeft al een zoontje. 'Ik kon het niet allemaal in m'n eentje, was in de war. Thuis begeleiding krijgen vind ik wel fijn.'
© Nationale Zorggids