(Novum) - Er hoeft voorlopig geen speciale wet te komen waarmee vondelingenkamers kunnen worden verboden. Dat blijkt uit een donderdag uitgebracht advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Per jaar worden in Nederland 'slechts' een à twee kinderen te vondeling gelegd. Het is onnodig om daar een nieuwe wet voor te maken, zo stelt de raad.
Wel moet worden gekeken naar de hulp en ondersteuning die vrouwen krijgen die ongewenst zwanger zijn. Moeders die hun kind te vondeling leggen, weten de weg naar de hulpverlening blijkbaar niet te vinden. Voor hen moet er 'vroegtijdige en laagdrempelige hulp' komen, zo vindt de raad. Ook moet de overheid overwegen om vertrouwelijk bevallen mogelijk te maken.
Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) had de raad gevraagd om een oordeel te geven over de babyluiken. Hij liet zich eerder negatief uit over het plan om de vondelingenkamers, waar moeders hun baby anoniem kunnen achterlaten, toe te staan. Het anoniem achterlaten van kinderen is strafbaar en in strijd met het recht van kinderen om te kunnen achterhalen wie hun biologische ouders zijn, zo stelde de bewindsman. Ook de Raad voor de Kinderbescherming ziet niets in de kamers.
Uit het advies blijkt dat de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming de babyluiken ook geen 'toereikende oplossing' vindt. De discussie verdient volgens de raad echter 'nuance' omdat de problematiek van vrouwen die hun kinderen te vondeling willen leggen, complex is. "Een verbod op vondelingenkamers is echter niet de manier om de problemen waardoor vrouwen hun kind te vondeling leggen te voorkomen", aldus de raad.
Het is nog niet duidelijk of Teeven het advies overneemt. Naar verwachting neemt hij daar volgende week een besluit over. Begin september openen in Nederland twee vondelingenkamers, een in Groningen en een in Papendrecht.