21 november 2013 om 09:15
< 1 min lezen

Onderzoek naar kans op vroeggeboorte bij blootstelling aan ftalaten

Zwangere vrouwen hebben meer kans op een vroeggeboorte als ze veel zijn blootgesteld aan ftalaten, chemische stoffen die onder meer in verzorgingsproducten worden gebruikt. Wetenschappers die het verband tussen de chemische stof en vroeggeboortes onderzochten benadrukken echter dat zwangere vrouwen niet ongerust hoeven te zijn. Dat meldt Nu.nl.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten tussen 2006 en 2008 bijna vijfhonderd zwangere vrouwen. Op drie momenten in de zwangerschap werd via de urine gemeten hoeveel de vrouwen aan ftalaten waren blootgesteld. Uit de groep onderzochte zwangere vrouwen bevielen 130 moeders voor de 37ste week van hun zwangerschap. Deze groep bleek beduidend meer blootgesteld aan ftalaten dan de vrouwen die geen vroeggeboorte hadden. Vrouwen bij wie het ftalatengehalte in de urine het hoogst was, hadden twee tot vijf keer meer kans op een vroeggeboorte dan vrouwen met de minste blootstelling aan de chemische stof.

Ftalaten worden toegepast in verzorgingsproducten zoals parfum, bodylotion en deodorant maar ook in voorverpakte voedingsmiddelen, lijm, douchegordijnen en sommige medicijnen. De onderzoekers benadrukken dat het het te vroeg is om te stellen dat zwangere vrouwen deze producten beter kunnen vermijden. Er moet nog onderzocht worden op welke manier de vrouwen uit de studie precies zijn blootgesteld aan ftalaten.

“Dit is absoluut niet de oorzaak van vroeggeboortes,” aldus hoofdonderzoeker Thomas McElrath, “maar het draagt er mogelijk wel aan bij. Dat is belangrijk omdat het het te veranderen is. De resultaten lijken schokkend maar vrouwen hoeven niet ongerust te zijn. Dit is pas de eerste stap in een lang onderzoeksproces dat nodig is om deze resultaten te verhelderen.”

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg