Het UMC Utrecht gaat schedelafwijkingen bij baby's via een nieuwe, minder ingrijpende operatie herstellen. De belasting voor de patiëntjes is veel lager waardoor ze eerder naar huis kunnen. Dat meldt UMC Utrecht.
Schedelafwijkingen bij baby's ontstaan wanneer de naden in de schedel te vroeg dichtgroeien. De schedelnaden moeten open blijven zolang de hersenen groeien. Als een schedelnaad te vroeg dicht gaat, duwen de groeiende hersenen de schedel in een afwijkende vorm. Dit gebeurt bij één op de tweeduizend baby's en komt in Nederland zo'n honderd keer per jaar voor. Een schedelafwijking belemmert de werking van de hersenen niet maar heeft vaak wel psychosociale gevolgen.
Deze schedelafwijking is te herstellen maar de conventionele techniek is enorm ingrijpend. De ingreep duurt vijf tot zes uur en een bloedtransfusie is noodzakelijk. De patiëntjes gaan standaard naar de intensive care.
De nieuwe operatietechniek is veel eenvoudiger en minimaal invasief. Met speciaal endoscopisch gereedschap verwijdert de chirurg de te vroeg gesloten schedelnaad. De operatie duurt slechts een uur en de kinderen kunnen na één of twee dagen al naar huis. De kans op complicaties is bij deze techniek kleiner. Bovendien hoeft er geen CT-scan meer gemaakt te worden van het hoofdje. Dat bespaart de kinderen een dosis radioactiviteit.
Na de operatie is de schedelvorm nog niet hersteld maar heeft de schedel ruimte gekregen om in de juiste vorm te groeien. Daarvoor moeten de kinderen na de operatie negen tot elf maanden een speciale helm dragen. De schedel zal zich vormen naar de helm.
Kinder-plastisch chirurg Bart Stubenitsky van het UMC Utrecht werkte twee jaar in het Sick Kids Hospital in Toronto, Canada om daar de nieuwe operatietechniek te leren. “Dit is de toekomst,” zegt Stubenitsky. “Nu is het zaak om ouders, kinderartsen en consultatiebureaus te informeren over deze mogelijkheid. We geven daarom zoveel mogelijk lezingen en praatjes. De ingreep kan alleen bij baby's tot vijf maanden oud, dus we moeten er op tijd bij zijn,” aldus de chirurg.
In Nederland opereren drie UMC's baby's met schedelafwijkingen. Het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam zijn de enige centra in Nederland die de nieuwe techniek toepassen. Een speciaal internationaal opgeleid team van het UMC Utrecht heeft de ingreep inmiddels 25 keer uitgevoerd.
©Nationale Zorggids