Gesloten én open jeugdzorginstellingen passen nog steeds pijnprikkels toe
Volgens hoogleraar residentiële jeugdzorg Peer van der Helm passen gesloten én open jeugdzorginstellingen nog altijd pijnprikkels toe bij jongeren. Zo draait personeel duimen en armen van kwetsbare kinderen om, om ze in bedwang te houden. Van der Helm onderzoekt de inzet van pijnprikkels en is recent nog gevallen tegengekomen. Hiervan heeft hij meldingen gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit meldt Algemeen Dagblad.
Kinderen die hij op locatie spreekt, vertellen over de inzet van pijnprikkels maar ook studenten die stagelopen in jeugdzorginstellingen maken dat mee. Personeel draait hierbij de armen op de rug of drukt de duimen van kinderen op de pols. Vorig jaar werd bekend dat dit volop gebeurde bij Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland, maar dat is niet de enige plek waar pijnprikkels worden ingezet. Volgens Van der Helm zijn er medewerkers die toegeven te ver te zijn gegaan. De inzet van pijnprikkels is namelijk helemaal niet toegestaan. Desondanks komt het vaker voor dan we denken, stelt de hoogleraar.
Onvoldoende gekwalificeerd personeel
Dat dit ook in open jeugdhulpinstellingen gebeurt, heeft te maken met de beoogde afbouw van de gesloten varianten. Adequate alternatieven zijn er namelijk niet en er is niet genoeg bekwaam personeel dat kan omgaan met complexe kinderen zonder pijnprikkels toe te passen. Ook ziet de IGJ dat open instellingen camera’s inzetten, kamers doorzoeken, urine controleren, kinderen vasthouden en zelfs opsluiten. Als er genoeg vakbekwaam personeel was, was dit allemaal niet nodig geweest, zegt Van der Helm.
“We zien dat het tegen de grond werken van kinderen, het fixeren, ook in open instellingen gebeurt. Dan wordt gezegd dat het gaat om noodgevallen, maar noodgevallen zijn ook anders op te lossen als personeel getraind is in geweldloos verzet. Het is een kwestie van goed en voldoende personeel.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky