Twee prijzen voor artsen die kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkelden
3 januari 2024 om 13:49
< 1 min lezen

Prijzen voor artsen die kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkelden

In december mochten de kinderartsen Tjark Ebels en Freek Dikkers van het UMCG twee prijzen in ontvangst nemen: de EU Product Safety Award en de KIJK Publieksprijs voor Beste Tech-idee van 2023. Wat zij hebben gedaan? Een kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkeld. Knoopcelbatterijen zijn namelijk levensgevaarlijk als jonge kinderen deze inslikken. Ieder jaar komen hier zo’n 2.000 kinderen door te overlijden. Dit meldt het UMCG.

De twee artsen ontwikkelden in samenwerking met de TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij, die veel leed kan voorkomen. Inmiddels is hiervoor een patent aangevraagd vanuit het UMCG, de RUG en de TU Delft.

Hart-longchirurg Tjark Ebels en KNO-arts Freek Dikkers hebben regelmatig kinderen gezien die een knoopcelbatterij in hun maag hadden. De batterijen zitten onder meer in led-kaarsjes, knuffels en autosleutels. Ouders weten vaak wel dat het niet goed is om zo’n batterij in te slikken, maar wat de gevolgen precies zijn is vaak minder bekend. Een knoopcelbatterij kan door elektrische lading weefsel oplossen waardoor blijvende schade ontstaat. Soms komt een kind te overlijden. 

Gezekerde knoopcelbatterij

De gezekerde knoopcelbatterij die nu wacht op patent, onderbreekt binnen een paar minuten na inname automatisch de stroom van de batterij. Door deze onderbreking van stroom, kan veel leed worden voorkomen. De zogenoemde Fused Button Battery kan gebruikt worden voor alle standaard fabricages voor knoopcelbatterijen. “We richten ons nu op de daadwerkelijke ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat deze de nieuwe norm gaat worden”, zei Ebels afgelopen zomer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16