In 2016 zijn ongeveer 5.600 personen op de spoedeisende hulp behandeld voor alcoholvergiftiging. Dat zijn vierhonderd mensen minder dan in 2015. Jongeren tot en met 17 jaar belandden vorig jaar iets minder vaak in het ziekenhuis dan het jaar ervoor. Bij ouderen is echter een lichte stijging zichtbaar. Desondanks blijft de groep 18- tot 24-jarigen de grootste risicogroep voor een alcoholvergifting. Dat melden VeiligheidNL en Rijksoverheid.
Naast alcoholvergiftiging kan alcoholgebruik ook leiden tot een ongeval, met letsel als gevolg. Daarvoor weren in 2016 ongeveer 16.000 mensen behandeld op de spoedeisende hulp (SEH). ER is de afgelopen negen jaar ook hier een lichte stijging waargenomen, bij 18- tot 24-jarigen en bij ouderen van 55+.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is voorzichtig positief over het afnemende aantal alcoholvergiftigingen. Tocht vindt hij dat er op dit terrein nog veel te verrichten is door alle betrokkenen. Blokhuis is ook bezorgd over het aantal stijgende ongevallen waarbij alcohol een rol speelt.
Blokhuis: “Er is de afgelopen jaren heel veel aandacht geweest voor het tegengaan van alcoholgebruik onder de 18. Dat levert ook iets op. We zien dat jongeren later starten met drinken en minder drinken. Daar moeten we dus volop mee doorgaan en tegelijkertijd extra aandacht hebben voor andere groepen, zoals 55 plussers. Deze mensen zijn oud en wijs genoeg om zelf te weten wat goed is. Dus we moeten zeker niet denken dat we iets bereiken met opgeheven vingertjes of belerende teksten. Daar geloof ik sowieso niet in. Maar we zullen wel samen iets moeten doen om deze trend te keren. Daarop ga ik me beraden en ik wil daarover ook in gesprek met ouderenbonden.”
De aanpak van alcoholvergiftigingen en ongevallen met alcohol en maakt deel uit van de bredere agenda rond problematisch alcoholgebruik. Deze zal rond de zomer aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
Door: Redactie Nationale Zorggids