Gemeente Rotterdam-Rijnmond hoeft zorgaanbieder Parnassia Groep geen extra budget te geven voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor kinderen in 2018. De instelling stapte naar de civiele rechter toen de gemeente niet instemde met de verhoging van het budget voor jeugdzorg. Volgens de rechter in Den Haag is de claim dat de gemeente te veel risico neerlegt bij de zorgaanbieder niet voldoende hardgemaakt. Dit meldt NRC.
Volgens Parnassia Groep wordt er door de gemeente te weinig zorg ingekocht om een goede dienstverlening naar de cliënten te kunnen waarborgen. Als volgend jaar zich meer kinderen melden dan kan het zo maar eens gebeuren dat zij niet geholpen kunnen worden bij de instelling voor jeugd-ggz. De civiele rechtszaak was dan ook aangespannen om het budget voor jeugd-ggz te verhogen met 40 procent. Dit percentage berust volgens de rechter echter niet op harde feiten en daarom kreeg de gemeente gelijk. Er hoeft geen extra geld ingezet te worden op jeugdzorg in de gemeente. Ook zou de gemeente niet te veel risico’s nemen met het strakke inkoopbeleid.
Mocht het budget in 2018 niet toereikend zijn, dan moet de instelling mogelijk een cliëntenstop inlassen. Volgens de rechter kan vervolgens via de wijkteams gezocht worden naar een andere zorginstelling. Echter blijken echter meer aanbieders moeite te hebben met de financiële werkwijze van gemeente Rotterdam-Rijnmond. Er lopen meerdere rechtszaken van jeugdzorginstellingen over het inkoopbeleid van de gemeente. Vandaag wordt daar uitspraak over verwacht.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Gewoon algemene cusrsussen gaan geven zonder privacyschendingen. Er valt zoveel te bedenken.Begeleiding of lange termijn hulp is lang niet altijd nodig het levert de ggz alleen veel geld op ze diagnostiseren wel erg veel en dat zal er lang niet altijd eerlijk aan toe gaan.Er zijn zoveel andere wegen die naar Rome leiden.