Normal_normal_geld34

Het budget voor de jeugdzorg is bij veel gemeenten al op. Dat terwijl steeds meer kinderen deze vorm van zorg nodig hebben. NOS en Binnenlands Bestuur onderzochten 228 gemeenten, waarvan 75 procent aangeeft dat dat vraag naar jeugdzorg stijgt en dat de zorg complexer wordt. Dat meldt NOS. 

Jaarlijks wordt er bezuinigd op het jeugdzorgbudget omdat van gemeenten verwacht wordt dat zij maatwerk bieden. Het geld bij veel gemeenten is echter nu al op, waardoor de komende drie maanden moeilijk worden. Ze kunnen kinderen die zorg nodig hebben niet weigeren en daarom moeten gemeenten die zorg uit eigen zak betalen. De helft van de ondervraagde gemeenten heeft het budget zelf aangevuld, maar heeft alsnog niet genoeg geld voor de resterende maanden.

Enkele gemeenten verwachten aan het einde van het jaar een tekort van een paar honderd euro, maar er zijn ook gemeenten die tekorten verwachten die oplopen tot in de miljoenen. Het is tijd voor actie, zeggen gemeenten. Ze willen dat het zorgaanbod vernieuwd wordt en dat de afspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders strenger worden. Een keerzijde van de maatregelen is dat er ook wordt nagedacht over behandelstoppen en het laten oplopen van de wachttijden.

Een reden voor de toename van het aantal zorgvragen in de jeugdhulp is dat kinderen steeds meer te maken hebben met sociale problemen, doordat zij bijvoorbeeld een vechtscheiding hebben meegemaakt. Andere redenen zijn de zorg die kinderen thuis ontvangen in plaats van in een instelling en sommige gemeenten geven zorgaanbieders de schuld.

Het overgrote merendeel van de gemeenten verwacht ook volgend jaar niet genoeg geld te hebben voor de jeugdzorg. Er zijn de afgelopen jaren veel veranderingen doorgevoerd, maar voor een innovatief en passend zorgaanbod hebben ze meer tijd nodig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids