In Nederland hebben 25 gemeenten een convenant gesloten met de plaatselijke horeca, supermarkten en verenigingen. Hierin staat dat dat zij geen alcohol mogen schenken aan minderjarigen, maar dat zij de wettelijke boete van 1.360 euro ontlopen als zij betrapt worden tijdens de controles. Voor kleinere gemeenten is het kostbaar om zelf toezicht te houden, wat resulteert in het convenant en de uitbesteding van controles. Dit meldt NRC.
De 25 gemeenten hebben Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) ingehuurd om controles uit te voeren binnen de gemeente. Deze zal meerdere keren per jaar met mystery-tieners proberen om drank te krijgen bij de aangesloten horeca, sportverenigingen en supermarkten. Wie dan door de mand valt, krijgt hoogstens een ‘boete’ van 115 euro. Dit bedrag wordt ingehouden op de borg van 690 euro die alle deelnemers moeten betalen om mee te doen aan het convenant. Wie vaker dan drie of vier keer de fout in gaat, wordt uit het convenant gezet en riskeert weer de wettelijke boete.
De aanpak is volgens juristen niet direct in het beste belang van tieners. “Het gaat hier om de gezondheid van jongeren. Toezien op volksgezondheid is typische een kerntaak van de overheid. Die kan niet zonder meer worden overgedragen”, zo stelt Roxanne Sabbé, jurist en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Drank- en Horecacinspecteurs. Volgens de wet moeten toezichthouders ambtenaren zijn, geen mystery-tieners die proberen een biertje te kopen in de voetbalkantine.
De gemeenten zeggen een succesvol convenant te hebben gesloten waarbij minder vaak alcohol wordt geschonken aan minderjarigen dan het landelijke gemiddelde. Toch is het ons kent ons gevoel binnen de kleine gemeenten een mogelijke valkuil. Gemeenten en deelnemers hebben dezelfde economische belangen en veelal sponsort de lokale middenstand sportclubs. Het is daarom lastig om objectief toezicht te houden.
Door: Redactie Nationale Zorggids