Kinderen komen door de schuld van hun ouders met een pgb-schuld te zitten. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat deze fout in de wet zo snel mogelijk wordt aangepast. Onlangs maakte tv-programma De Monitor bekend dat kinderen regelmatig te maken krijgen met de pgb-schulden van hun ouders. Ouders of zorginstellingen laten het pgb-geld vaak onterecht op naam van het kind zetten. Soms gaat het om een schuld van tienduizenden euro’s, verkregen doordat een ouder na de aanvraag het persoonsgebonden budget (pgb) niet kon verantwoorden. Dat meldt De Monitor.
Kalverboer ziet dit als een groot probleem, waarbij kwetsbare kinderen in onmogelijke situaties belanden. Onlangs publiceerde de Kinderombudsvrouw zelf een rapport waarin zij onderzoek deed naar jongeren met pgb-schulden. “Mijn eerste gedachte toen ik van de voorbeelden hoorde, was: dit is bizar”, zegt Kalverboer. In het rapport heeft ze zich verdiept in twee zaken, waarbij in beide gevallen de moeder van het kind overleed terwijl een pgb was aangevraagd. Door het overlijden hebben de moeders geen verantwoording kunnen afleggen, en kwam het kind met de schulden te zitten.
Vaak gaat het om al kwetsbare kinderen die veel hebben meegemaakt, minder geld hebben en moeite hebben met het vinden van een baan, aldus Kalverboer. “En die krijgen dan ook nog eens te maken met een schuld. Zo raken ze steeds dieper in de problemen.” Het probleem ligt volgens haar niet bij de zorgkantoren die de schuld verhalen, maar bij de wet. Binnen de huidige wetgeving mogen zorgkantoren kinderen aanspreken op de ontstane schuld.
Kalverboer wil ervoor zorgen dat kinderen hier nooit meer op aangesproken worden en vindt dat de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Hij moet samen met zorgverzekeraars afspraken hierover maken. En als dat te lang duurt, dan moet er op een andere manier iets gewijzigd worden, bijvoorbeeld via een wetsvoorstel. Het maakt Kalverboer niet uit hoe, maar er moet iets gebeuren zodat kinderen worden gevrijwaard van hun schulden.
Door: Redactie Nationale Zorggids