Onderzoekers van Meander Medisch Centrum uit Amersfoort en consultatiebureaus in de regio Utrecht werken samen in de zogenoemde ‘kiDs studie’. Het grootschalige onderzoek moet leiden tot meer duidelijkheid over het ontstaan en de gevolgen van een tekort aan vitamine D bij jonge kinderen. Dat meldt Meander MC.
Kinderarts Paul Hogeman is een van de initiatiefnemers van het onderzoek. 'Uit eerder onderzoek blijkt dat er bij kinderen met een kwakkelende gezondheid vaak sprake was van een vitamine D tekort. Door extra vitamine D toe te dienen, werden ze fitter en hadden ze minder last van infecties. Ik ben ervan overtuigd dat een vitamine D tekort veel vaker voorkomt dan alleen bij de groep die wij in het ziekenhuis zien. Als we hier meer inzicht in hebben – met name bij jonge kinderen, van een half jaar tot vier jaar – dan valt er mogelijk preventief gezondheidswinst te boeken.'
Ouders in de regio Utrecht zullen door het consultatiebureau in de komende tijd worden benaderd om mee te werken aan het onderzoek. De deelnemende ouders krijgen bij controle op het consultatiebureau een vragenlijst. Ook worden bij hun kind enkele druppeltjes bloed afgenomen met een vingerprik en wordt het kind door een arts onderzocht op gezondheidsfactoren die met vitamine D samenhangen.
Jos Wielders, klinisch chemicus in Meander Medisch Centrum, wijst al jaren op het belang van vitamine D. 'Het belang van vitamine D wordt onvoldoende onderkend. Wie een tekort aan dit vitamine heeft, loopt meer risico op spierzwakte, vertraagde motorische ontwikkeling, bevattelijkheid voor infecties en op lange termijn een grotere kans op diabetes'. Veertig procent van de ouders van kinderen tot vier jaar houden zich niet aan de adviezen van de overheid, het bekende pilletje of de druppeltjes. Vooral bij jonge kinderen is vitamine D noodzakelijk, voor de botgroei, spierontwikkeling en versterking van de afweer. 'Reden genoeg om serieus werk te maken van onze kiDs studie', aldus Wielders.
© Nationale Zorggids