Normal_beugel

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt momenteel door orthodontisten gewerkt aan een verbetering van beugels en protheses. Samen met chemici, microbiologen en een natuurkundige testen de orthodontisten de toepassing van een antibacterieel polymeer. Dit materiaal doodt bacteriën in de mond zodra ze zich aan de beugel hechten. Dat meldt Nu.nl.

Door beugels en protheses van antibacterieel polymeer te maken, kan worden voorkomen dat er tandplak ontstaat tijdens orthodontische behandelingen. Het plak hoopt zich vaak op en dit leidt onder meer tot gaatjes. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van alle patiënten met een beugel uiteindelijk problemen ondervindt als gevolg van tandplak na een twee tot drie jaar durende behandeling.

Met behulp van 3D-printtechnieken zullen de beugels en protheses precies passend worden gemaakt. Het zal naar verwachting nog enkele jaren duren voordat de eerste beugels van bacteriedodend materiaal klaar zijn voor gebruik.

Volgens de gegevens van het UMCG kiezen steeds meer mensen in Nederland voor een beugel. Ongeveer 40 procent van de jongeren van twaalf jaar en ouder laat hun tanden en kiezen rechtzetten met een beugel en daarnaast krijgen ook steeds meer volwassenen orthodontische zorg.

© Nationale Zorggids