(Novum) - Het grootste percentage jongeren dat jeugdzorg krijgt, woont in de gemeenten Kerkrade, Heerlen en Den Helder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In totaal ontvingen in 2012 ruim honderdduizend jongeren jeugdzorg. Dat is 2,9 procent van het totaal aantal jongeren in Nederland.
Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste jongeren met jeugdzorg, namelijk zo'n 7500. Dat is 4,9 procent van het totaal. Daarna volgt Rotterdam met 5500, Den Haag met 3800 en Utrecht met tweeduizend jongeren.
Procentueel wonen de meeste 'jeugdzorgjongeren' in Kerkrade (6,5 procent), Den Helder (5,9 procent) en Heerlen (5,7). In de gemeenten Tubbergen, Blaricum en De Wolden lag dit aandeel juist heel laag, namelijk onder de een procent, berekende het CBS.
Van de ontvangers is 57 procent jongen. De gemiddelde leeftijd van zowel jongens als meisjes is 12 jaar. Bij meer dan de helft van de jongeren met jeugdzorg ging het om ambulante zorg. Ondertoezichtstelling kwam voor bij bijna veertigduizend jongeren. Verder ontvingen ongeveer twintigduizend jongeren pleegzorg.
Op dit moment is de jeugdzorg nog provinciaal gefinancierd, maar op 1 januari 2015 gaat de verantwoordelijkheid over naar de gemeenten. Met die maatregel wil het kabinet de zorg en hulp aan kinderen, jongeren en ouders verbeteren. Jeugdwerkers zouden op lokaal niveau betere zorg voor minder geld kunnen leveren.
De meerderheid van de gemeenten zei begin deze maand nog geen afspraken gemaakt te hebben met instellingen over de inkoop van jeugdzorg omdat ze niet weten hoeveel budget er precies beschikbaar is. Ook zijn tegenstanders bang dat de kwaliteit van de zorg afhankelijk wordt van de woonplaats.