Ouderorganisaties en regeringspartij VVD hebben geschokt gereageerd op vragenlijsten die door de GGD aan tweedeklassers worden voorgelegd. De jongeren van 13 en 14 jaar worden hiermee op een zeer expliciete manier gevraagd naar hun seksuele ervaringen. Dit meldt het AD.
NZG
"GGD moet stoppen met vragenlijst over seksueel gedrag"
-De GGD gebruikt het online-gezondheidsonderzoek als voorselectiemiddel om jongeren eruit te filteren voor een gesprek. Volgens een woordvoerster van GGD Nederland wordt er op deze manier data verzameld voor gemeenten en is het hun taak om gezondheidsbeleid te maken. De vragenlijsten zouden voor elke jongere hetzelfde zijn en benadrukt wordt dat enkel na een 'ja' op de vraag of de leerling weleens seks heeft gehad volgende intieme vragen als 'Met hoeveel verschillende personen?' en 'Hoe oud was je de eerste keer?' worden gesteld.
Volgens directeur Werner van Katwijk van de ouderorganisatie Ouders & Coo is het weliswaar belangrijk dat scholen in overleg met ouders peilen hoe het met een kind gaat, maar ontstaat er vaak een spagaat: “Veel kinderen van die leeftijd zijn nog niet aan seks toe, maar we zien ook dat meisjes van 14 zwanger raken. Op tijd ingrijpen is belangrijk, maar vragenlijsten van de GGD mogen nooit de suggestie bij kinderen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn.”
VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg vindt de vragen 'tot ver in de slaapkamer' van de leerling gaan: “Er is geen enkele noodzaak om jongeren van 13 of 14 jaar ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken. (…) Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongere.” Ook trekt zij de privacy van de scholieren in twijfel, al garandeert de GGD dat de invuller van de lijst anoniem blijft en krijgen scholen alleen een globale, geanonimiseerde versie van de resultaten om te zien of hun leerlingen gezond leven.
De VVD gaat er bij staatssecretaris van Rijn (VWS) op aandringen om ervoor te zorgen dat de vragenlijst niet meer wordt afgenomen.
© Nationale Zorggids