Kinderombudsman Marc Dullaert gaat een onderzoek instellen naar schending van de privacy van kinderen op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Dullaert maakt zich zorgen over identiteitsdiefstal en pesten op sociale netwerksites. Dit meldt Volkskrant.
Aanleiding voor het onderzoek is de noodkreet van stichting Mijn Kind Online die vier jonge slachtoffers van identiteitsdiefstal bijstond. Dullaert zegt “ronduit geschokt” te zijn van de voorbeelden die de stichting hem voorlegde. De Kinderombudsman wil nu onderzoeken hoe dit mogelijk was en hoe zoiets in de toekomst voorkomen kan worden.
Een van de voorbeelden vertelt het verhaal van een 13-jarige jongen wiens twitterfoto en naam werden gebruikt voor nepaccounts op verschillende websites in binnen- en buitenland. Op de nepaccounts werden vervolgens beledigende en aanstootgevende beelden gezet. Zo werd het hoofd van de jongen op het lichaam van een naakte vrouw geplakt met daarbij teksten als “Deze jongen had nooit geboren mogen worden” en “Hij moet dood”. De ouders van de jongen deden aangeifte en slaagden erin veel van het beledigende materiaal te laten verwijderen maar nog steeds duiken foto's en filmpjes op. Volgens stichting Mijn Kind Online lukt het bedrijven als Facebook en Google niet om de beelden volledig uit te bannen.
Volgens Kinderombudsman Dullaert moeten sociale media meer “zelfreinigend vermogen” krijgen. Een waakhond moet ongrijpen als de sociale netwerken dat niet lukt. “Als het om kinderporno gaat is het binnen enkele uren verwijderd, gaat het om online-identiteitsdiefstal dan is het kennelijk geen prioriteit,” zegt Dullaert. “Het is tijd om hierover een flinke discussie te beginnen.”
Ook gaat Dullaert contact opnemen met eurocommissaris Neelie Kroes (digitale agenda) om te kijken wat er aan de regelgeving moet worden veranderd. “We hebben meer signalen gekregen van kinderen die het slachtoffer worden van online-privacyschending. Als er niet snel iets gebeurt, zou het me niet verbazen als het tot een internationale rechtszaak komt,” aldus de Kinderombudsman.
© Nationale Zorggids