ROOSENDAAL - Vanaf 2015 wordt de jeugdzorg in zijn geheel overgeheveld naar gemeenten. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Roosendaal wil binnen het netwerk van professionele partners dan een centrale rol gaan spelen. Uit onderzoek blijkt echter dat ouders het CJG wel, maar zijn rol in de zorg voor jeugd niet kennen. Dat meldt Dichtbij.nl.
Wethouder Kees Jongmans van de gemeente Roosendaal is niet blij dat ouders niet weten waar het centrum voor staat. Zij associëren het vooral met problemen. “En dat klopt niet, het CJG is niet alleen maar voor problemen, maar zou een inloopplek voor álle ouders moeten zijn,” aldus Jongmans.
Toch laat het onderzoek ook zien dat ouders zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid als het om de opvoeding van hun kinderen gaat. Zij zoeken bijvoorbeeld eerst steun bij hun familie, buren en vrienden en schakelen daarna pas eventueel scholen en instanties in.
Het CJG gebruikt de resultaten van het onderzoek om het beleid te verbeteren. Zo staan ouders positief tegenover het idee van een verlengd consultatiebureau. Vooral ouders met oudere kinderen ervaren een gebrek aan contact met ‘lotgenoten’.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
Zou dat beeld van het CJG wellicht te maken hebben met de uiterst pretentieuze naamgeving, die forse bemoeizorg met je kinderen -en de wijze waarop jij ze opvoedt- door incompetente personen lijkt te impliceren? Want het overgrote deel van het personeel heeft geen opleiding genoten waar je echt hersens voor nodig hebt, zo blijkt wel uit wat er allemaal mis gaat. En als je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin binnen loopt, dan plak je jezelf toch al dat stempel van probleemgeval op (nomen est omen) of op z'n minst een brevet van onvermogen? Allemaal associaties waar het consultatiebureau nooit last van had. De zaken die in het nieuws komen tonen zonder uitzondering dat het CJG (en andere soortgelijke instanties als Jeugdzorg) gewoonlijk geen idee heeft wat ze aan het doen is, uiterst curieuze, wereldvreemde en regelmatig verkeerde, onmenselijke beslissingen neemt en zich maar uiterst slecht in kan leven in de veelkleurige werkelijkheid die niet spoort met wat de werknemers hebben geleerd. Het grote probleem is dat het CJG zich opstelt als verlengstuk van de overheid en er alles aan lijkt te doen om dat afhankelijke beeld te bevestigen. Daarmee zal voor veel mensen het fundamentele wantrouwen blijven bestaan; het "bijstellen van het beleid" zal daar niets aan veranderen.