Herziening richtlijn euthanasie bij psychisch lijden komt als geroepen

Ondanks de bestaande richtlijn rondom levensbeëindiging bij patiënten met een psychische stoornis, zijn psychiaters het op dit elkaar niet met elkaar eens. Vooral als het gaat om euthanasie bij jongeren die ondraaglijk psychisch lijden. De herziening van de richtlijn komt daarom als geroepen. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) is daar in oktober mee gestart. Dit meldt NOS. 

Euthanasie bij jonge mensen die psychisch lijden mág verleend worden, mits artsen aan de strenge voorwaarden voldaan. Zo moet een jongere ondraaglijk en uitzichtloos lijden, maar moet in een eerdere fase al een tweede psychiater zijn ingeschakeld die alle afwegingen bij het proces betrekt. Desondanks trok een groep psychiaters onlangs aan de bel na het overlijden van een 17-jarige door euthanasie. Volgens hen is het lastig vast te stellen of een jongere inderdaad ernstig en uitzichtloos lijdt. Want zal dit lijden inderdaad voor altijd blijven, of is er kans dat het weer verdwijnt?

Meer ingewilligde euthanasieverzoeken meegenomen in herziening richtlijn

Volgens psychiater en voorzitter van de euthanasiecommissie van de NVvP Radboud Marijnissen zijn deze afwegingen al vastgelegd in de huidige richtlijn rondom euthanasie bij psychisch lijden. Maar daarnaast ziet hij ook dat meer euthanasieverzoeken worden ingewilligd. En waar dat precies vandaan komt, wil Marijnissen wel betrekken bij het onderzoek naar eventuele herziening van de richtlijn. Iedere zes jaar herziet de NVvP de richtlijn zodat deze aansluit bij de laatste wetenschappelijke en praktische inzichten. De vereniging voor psychiaters verwacht de herziene richtlijnen eind 2025 te kunnen publiceren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky