Starters met psychische klachten uit hun jeugd ervaren belemmeringen op werk

Zeker 20 procent van de starters op de arbeidsmarkt neemt psychische klachten uit hun jeugd mee op de werkvloer. Deze klachten hebben namelijk invloed op hun productiviteit en arbeidsdeelname en leiden tot een verhoogde kans op ziekteverzuim. Uit onderzoek van Arbo Unie en het UMCG blijkt dat het verband tussen psychische klachten en arbeidsverzuim vaak onderbelicht blijft. Daarom roept Arbo Unie op tot een werkklimaat waarin ruimte is voor mentale gezondheid. Dit meldt Arbo Unie. 

Jonge werknemers die tijdens hun jeugd psychische klachten hadden, zeggen vooral moeite te hebben met het voldoen aan werkeisen. Ze hebben een hogere baanonzekerheid, vaker banen met tijdelijke contracten, krijgen slechter betaald en werken minder vaak fulltime.

Start voor het werkzame leven speelt belangrijke rol

Bij oudere werknemers is het aandeel psychisch verzuim stabiel op 25 procent, maar het aandeel onder jongeren tot 35 jaar is in acht jaar tijd gestegen van 25 procent naar zo’n 33 procent. Directeur Iris Arends van Arbo Unie Kennisinstituut Werk & Gezondheid zegt dat werkgevers steeds vaker willen weten hoe zij grip kunnen krijgen op het toenemende verzuim onder jongeren. “Onderzoekers die verzuim proberen te verklaren houden er vaak geen rekening mee dat het verleden vóór de start van het werkzame leven ook een belangrijke rol speelt. We willen werkgevers helpen om de lange termijneffecten van ervaringen tijdens het werkzame leven beter te begrijpen”, aldus Arends.

Re-integratie

Werknemers die na overspannenheid of een burn-out weer aan de slag gaan, hebben niet meteen hun optimale productiviteit terug. Daarom is het tijdens het re-integratietraject ook belangrijk dat werkgevers begrip hebben voor psychische problemen en weten dat mensen soms maanden nodig hebben om hun oude functioneringsniveau terug te krijgen. Bedrijfsarts en hoogleraar Corné Roelen moedigt werkgevers aan te zorgen voor een goede onboarding en meer verdieping in hun medewerkers. Zodat zij weten wat ieders verwachtingen en ambities zijn. “Dat zou eigenlijk bij sollicitatiegesprekken al aan de orde moeten komen door vragen te stellen. Het managen van verwachtingen helpt om misverstanden en ontevredenheid over werk te voorkomen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky