Het kabinet wil in een eigen bijdrage gaan invoeren in de jeugdzorg. Dit voornemen heeft al geleid tot zorgen bij Jeugdzorg Nederland, maar ook vakbond FNV is het er niet mee eens. De vakbond vindt het onverteerbaar dat straks geld wordt gevraagd om hulp te kunnen bieden aan kwetsbare kinderen en jongeren. FNV vraagt zich af waarom kinderen in de gezondheidszorg hier niet mee worden belast, maar in de jeugdzorg wel. “Waarom dit onderscheid?”, aldus de vakbond.
FNV Jeugdzorg hee praktische en ethische bezwaren. Want hoe zit dat met kinderen die om hulp vragen zonder dat ouders hier vanaf weten? “Bijvoorbeeld in het geval van zwangerschap op bij mishandeling”, licht bestuurder Maaike van der Aar toe. Dan moeten de ouders alsnog voor de eigen bijdrage opdraaien én weten ouders straks af van de hulp die hun kind heeft gezocht. Van der Aar wil weten wat hiervoor het plan is. “Hoe garanderen de bewindspersonen de veiligheid van minderjarigen?”
Uitstel van zorg
Volgens de vakbond toont de eigen bijdrage aan dat er binnen de politiek geen begrip is voor de doelgroep. FNV Jeugdzorg noemt het volstrekt onverantwoord dat de mentale gezondheid van jongeren sinds corona afneemt en dat zij straks moeten betalen voor het vragen om hulp. Straks stellen zij hun zorgvraag uit en verergeren de problemen alleen maar.
Dan zijn er ook nog de praktische vragen: wie gaat de eigen bijdrage innen? “Moeten daarvoor extra administratieve lagen opgetuigd worden, die de besparing ongedaan maken?” FNV hoopt dat dit straks niet van jeugdzorgwerkers wordt verwacht. Zij hebben eerder al aangegeven hier geen uitvoering aan te geven., omdat het de behandelrelatie beschadigt.
Genoeg alternatieven
FNV denkt dat er genoeg alternatieven zijn om te besparen op de jeugdzorg, bijvoorbeeld door minder administratiedruk en een minder versnipperd jeugdzorgstelsel. Op dit moment gaat 30 procent van het jeugdzorgbudget naar coördinatie van zorg. Dat is exact de 1,5 miljard euro die bespaard moet worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky