Bij tbs-kliniek Hoeve Boschoord in Drenthe zal op 13 november opnieuw een crisisoverleg plaatsvinden. Medewerkers trekken aan de bel omdat (gewelds)incidenten niet of gedeeltelijk worden gemeld uit angst voor sancties van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De niet eerlijke meldingen schaden het vertrouwensgevoel onder het personeel en toont bovendien aan dat er op dit moment niet genoeg gekwalificeerd personeel is om toekomstige incidenten te voorkomen. Dit meldt Telegraaf.
Het crisisoverleg werd middels een interne brief aangekondigd, waarna de Telegraaf op de hoogte is gebracht door het personeel. In de tbs-kliniek verblijven ongeveer 100 mensen die een tbs-behandeling volgen die bovendien een verstandelijke beperking en gedragsproblemen hebben. Door de aanhoudende problemen in de sector verlaten ervaren werknemers tbs-klinieken en wordt een beroep gedaan op onervaren uitzendkrachten.
Incidenten worden niet gemeld
Bovendien zijn er problemen met het melding maken van incidenten, wat volgens de medewerkers ook bij andere tbs-klinieken gebeurt. Een melding van een (gewelds)incident blijft lang in het systeem staan zonder te worden verstuurd of het voorval wordt afgeschaald in heftigheid. Dit alles wordt gedaan om sancties van het ministerie van Justitie en Veiligheid te voorkomen. Echter ontbreekt door deze werkwijze een helder beeld van geweld in tbs-klinieken. Het zijn juist deze klinieken die de laatste tijd negatief in het nieuws zijn gekomen. Tbs-patiënten ontsnappen tijdens verlof of verwonden andere patiënten of medewerkers.
Verbeteracties zijn gestart
Tijdens het crisisoverleg wordt gesproken over de problemen bij de tbs-kliniek. Medewerkers hebben de afgelopen tijd hun ideeën geuit over wat de problemen precies zijn en het ontbreken van een open cultuur. Trajectum, waar Hoeve Boschoord onder valt, heeft landelijk 30 locaties voor forensische zorg. Hoewel de kliniek vroeger goed bekend stond, hebben twee verschillende inspecties onlangs onderzoek uitgevoerd bij Hoeve Boschoord. Er zouden volgens Trajectum verbeteracties zijn gestart.
Door: Nationale Zorggids