Normal_gevangenis

Tbs-klinieken krijgen een boete van de overheid als een patiënt niet tijd op proefverlof mag en langer dan acht jaar wordt behandeld. Deze boete is er zodat klinieken tbs’ers sneller laten terugkeren in de samenleving en moet ervoor zorgen dat verdachten eerder meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. De sector is het met de overheid eens dat de behandelduur tot op zekere hoogte korter kan, maar de boete zorgt alleen maar voor druk bij behandelaars. Bovendien kunnen klinieken niet nog meer doen dan wat ze nu al doen. Dat meldt de Volkskrant.

Een gemiddelde behandeling duurde tot ongeveer acht jaar geleden nog 10 jaar of meer. Vanwege de lange behandelduur, wilden steeds minder verdachten een persoonlijkheidsonderzoek ondergaan bij het Pieter Baan Centrum. Op dit moment zijn er 1.400 tbs’ers. Dat zijn er 30 procent minder dan in 2012. Het doel van een boete is het verkorten van de behandelduur waardoor meer verdachten kiezen voor deelname aan een persoonlijkheidsonderzoek. De gemiddelde behandelduur staat nu op 7,2 jaar.

Het verkorten van de behandeling is mooi streven, vindt de sector forensische psychiatrie, maar er kleven ook enkele nadelen aan vast. Zo laten twee anonieme medewerkers van het Groningse Van Mesdag-kliniek weten dat zij vrezen voor onverantwoorde ontslagen. Dit leidt aan hun kant tot een gevoel van druk. Dat ziet ook GGZ Nederland zo. “We hebben het idee dat op de grens van de mogelijkheden de behandelduur verder te verkorten bereikt is.”

“Wij vertalen de prikkels niet door naar individuele behandeltrajecten. Dat de interne druk groot zou zijn, herken ik niet”, laat Harry Beintema, directeur behandelzaken bij Van Mesdag en voorzitter van Tbs Nederland. Hij is het dus niet eens met de medewerkers. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid weerspreekt eventuele nadelige gevolgen. Tbs’ers krijgen volgens het ministerie alleen verlof als dit verantwoord en veilig is.

Of de boete zorgt voor meer persoonlijkheidsonderzoeken? Daar lijkt het niet op. Vorig jaar wilde meer dan 40 procent van de 223 verdachten niet meedoen aan een dergelijk onderzoek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids