Normal_apps__smartphone__mobiel__social_media

Actief blijven, dat is het beste medicijn op lange termijn wanneer je een depressie hebt gehad. Docent-onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben samen met de afdeling Stemmingsstoornissen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) de nieuwe app I-ACT ontwikkeld, die mensen hierbij moet ondersteunen. Het voornaamste doel van de app I-ACT is de gebruiker stimuleren om activiteiten te ontplooien.  De app I-ACT is sinds vorige week voor zowel iPhone als Android te downloaden. Dat meldt HvA. 

De app I-ACT is gebaseerd op een combinatie van ergotherapie en gedragsactivatie. De app is uniek, omdat deze volledig is gebaseerd op de behoeften van patiënten. De I-ACT is namelijk gemaakt met de input van patiënten van de AMC-afdeling Stemmingsstoornissen, die daar voor een depressie zijn behandeld.
De app is het resultaat van een vierjarig project van studenten en docenten van de HvA-opleiding Ergotherapie, de minor Zorgtechnologie en studenten HBO-ICT. De opdracht was om met de AMC-afdeling een zelfmanagement-instrument te ontwikkelen, dat (ex-)patiënten ondersteunt bij het ondernemen van activiteiten, om zo een depressieve terugval te helpen voorkomen.

HvA-studenten Ergotherapie, HBO-ICT en Fysiotherapie hebben patiënten van de afdeling Stemmingsstoornissen van het AMC in die vier jaar regelmatig geïnterviewd. De patiënten gebruikten een testversie van de app. Op basis van de feedback van de patiënten hebben de studenten in kaart gebracht welke functies de app wel en niet moet hebben. De huidige I-ACT-app is het eindresultaat.

De app I-ACT bevat veertig tips die de gebruiker ondersteunen bij het actief blijven. Deze tips komen van de ervaringsdeskundigen, de (ex) AMC-patiënten. Daarnaast bevat de app een dagelijkse stemmingscheck. De gebruiker geeft met een smiley aan hoe tevreden hij/zij is over de ondernomen activiteiten van die dag. Na een aantal dagen ontstaat een grafiek aan de hand van deze smilies, die de pieken en dalen laat zien van de stemming. Ook bevat de app een dagboek. Sinds vorige week is de app voor iedereen met een iPhone of Android-telefoon te downloaden.

Door: Redactie Nationale Zorggids