Begin 2017 deed de Inspectie Veiligheid en Justitie een onderzoek naar een ernstig fysiek delict dat plaatsvond in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) De Rooyse Wissel. Afgelopen oktober randde een patiënt een medewerkster van de kliniek aan. Uit het onderzoek blijkt dat De Rooyse Wissel de patiënt, met een verhoogd risicoprofiel, tijdens zijn verblijf voldoende in beeld had. Wel doet de inspectie een aantal aanbevelingen zodat de kliniek zijn ‘forensische scherpte’ kan verbeteren. Dat meldt de Inspectie V en J.
De inspectie raadt het De Rooyse Wissel aan om te zorg voor niet gebarricadeerde zichtlijnen in de kliniek. Ook is het verstandig om een werkinstructie te ontwikkelen waarbij de interne veiligheid gericht wordt ondersteund door cameratoezicht. Tbs’ers zouden regelmatig aan urinecontroles onderworpen moeten worden en een beleid voor de manier waarop één-op-één contact tot stand komt, zo adviseert de inspectie.
De patiënt die betrokken was bij het delict had medicijnen in zijn bezit die hij niet voorgeschreven had gekregen. Of hij deze daadwerkelijk had ingenomen, blijft de vraag. FPC De Rooyse Wissel heeft toegezegd de aanbevelingen over te nemen.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Alle ggz personeel in welk soort instelling dan ook jeugd, gehandicapten volwassenen doen altijd net of ze zelf zulke onschuldige schatjes zijn. Van 'patienten' kun je altijd misbruik maken omdat ze in hun positie toch niet voor vol worden aangezien. In een dosssier kun je fabriceren wat je maar wilt.
Met cameratoezicht kunnen ze nog meer genieten van patienten die niet weg kunnen lopen.
Zo ervaren ze zelf de patienten voelen die worden verkracht en aangerand achter de gesloten deurtjes. Als het een medewerker overkomt dan slaan we wel alarm. Als een verpleegkundige zich vergrijpt aan een patient dan doen ze niets.Sommigen worden jaren achteren verkracht en voor paranoide uitgemaakt en ze kunnen niet vluchten.Drogeren is ze ook niet vreemd bij de gzz.